aanschafsubsidie elektrische auto's

Aanschafsubsidie voor elektrische auto’s waarschijnlijk hoger dan verwacht

Eindelijk weten we meer over de aanschafsubsidie voor elektrische auto’s, die de Nederlandse regering een tijdje geleden aankondigde. Milieuminister Stientje van Veldhoven heeft volgens RTL Nieuws afspraken gemaakt met auto- en milieuclubs over een subsidieregeling voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s.

Maximale aanschafprijs en alleen via de merkdealer of vakhandel

De subsidieregeling gaat volgens RTL Nieuws op 1 juli 2020 in werking en wordt alleen verstrekt aan particulieren. Het gaat hierbij om een regeling die de overstap naar elektrisch rijden voor particulieren makkelijker moet maken. In het plan zou sprake zijn van een aanschafsubsidie van 4000 euro voor een nieuwe elektrische auto en 2000 euro voor een gebruikte elektrische auto. Verder geldt de subsidie voor nieuwe auto’s alleen voor modellen met een aanschafprijs van maximaal 45.000 euro. Er zijn nog meer restricties: de subsidie op een nieuwe elektrische auto geldt alleen als bij aanschaf via de merkdealers. Bij occasions geldt de subsidie alleen als men de auto bij de vakhandel koopt. Bij de verkoop van elektrische auto’s tussen particulieren is er namelijk te veel kans op fraude.

Klimaatakkoord

In het klimaatakkoord, waarvan de regering vorig jaar al het nodige over bekendmaakte, werd ook reeds over de aanschafsubsidie gesproken. Zakelijke rijders hebben al heel wat financiële voordelen als ze elektrisch gaan rijden, nu wordt er dus ook aan de particulieren gedacht. Particuliere bezitters van een elektrische auto hebben nu alleen het voordeel dat er geen BPM op de auto wordt geheven en dat ze ook geen wegenbelasting hoeven te betalen. Daarnaast zijn de energie- en onderhoudskosten ook beduidend lager. Nu komt daar dus ook de aanschafsubsidie bij. Het bedrag wordt waarschijnlijk dus hoger dan de 1500 euro die de overheid eerder noemde. De 4000 euro zal met name de aanschaf van kleine elektrische auto’s aantrekkelijker maken. Hierbij is de meerprijs voor een elektrische aandrijflijn, die gemiddeld zo’n 8000 euro bedraagt, een forse drempel.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven