Aurora Driver autonoom rijdende auto's

Aurora licht tipje van de sluier op

Aurora, het bedrijf dat een technologie voor autonoom rijdende auto’s op de markt wil brengen, houdt niet van uiterlijk vertoon. Het door de voormalige Waymo-ingenieur Chris Urmson opgerichte bedrijf neemt geen journalisten mee voor proefritten om aan te tonen dat de auto’s daadwerkelijk bestaan en dat de technologie werkt.

In feite heeft het publiek in de drie jaar sinds de lancering van Aurora weinig gehoord over het bedrijf. Bijna niemand weet hoe Aurora van plan is te concurreren met andere bedrijven op dit gebied, zoals Waymo, Ford en General Motors. Na maanden van aankondigingen – het bedrijf kocht een LIDAR-sensor maker, huurde een topman in voor de hardware en nam een investering van Amazon – lijkt dat eindelijk te veranderen. Urmson’s medeoprichters Sterling Anderson en Drew Bagnell organiseerden onlangs een zeldzaam media-evenement om te praten over hun technologie en om journalisten mee te nemen voor testritten.

Testrit zonder incidenten

“Deze voertuigen zien er niet uit omdat het testvoertuigen zijn,” zei Anderson, voordat hij ze aan de journalisten liet zien. De Lincoln MKZ’s, die Aurora als testvoertuigen gebruikt, zagen er keurig uit maar waren wel volgestouwd met techniek. De testrit besloeg ongeveer dertig kilometer, waarbij de journalisten van NPR en The Verge werden vergezeld van twee veiligheidsmensen van Aurora. Toen de auto van het terrein af reed kwam er toevallig een tegenligger op de rijstrook. De auto van Aurora remde abrupt af, de veiligheidsmensen leken onverstoord. Ze hielden hun handen bij het stuur maar observeerden de andere auto op een ontspannen manier en leken de controle niet te hoeven overnemen. Na het succesvol voltooien van meerdere bochten in de buurt van diverse voetgangers reed de auto zonder incidenten terug naar de plaats van bestemming.

Financiering

Tot op heden heeft Aurora 690 miljoen dollar aan financiering opgehaald. Dankzij zijn werk bij Google’s self-driving initiatief wordt Urmson aangeprezen als de “Henry Ford van autonome voertuigen,”. Zijn medeoprichters hebben een even prestigieuze achtergrond: Sterling Anderson hielp Tesla’s Model X-project te leiden terwijl Bagnell een onderzoekslaboratorium in Carnegie Mellon verliet om te werken aan autonome voertuigen voor Uber. Het resultaat is een team en een bedrijf waar liefhebbers van zelfrijdende auto’s respect voor hebben.

Eerste autonome auto’s in komende vijf jaar de weg op

Urmson is, in een branche die wordt gekenmerkt door hoogdravende voorspellingen en flitsende demonstraties, de laatste jaren vooral terughoudend en nuchter geweest. In 2015 zei Urmson dat zijn doel voor autonome voertuigen was dat het zo snel zou gaan dat zijn 11-jarige zoon geen rijbewijs nodig zou hebben. Nu is zijn voorspelling wat meer weloverwogen: “In de komende vijf jaar zullen we de eerste commerciële autonome voertuigen zien die mensen en goederen vervoeren. Daarna zouden we een brede adoptie kunnen zien.” Urmson, wiens zoon net 16 jaar is geworden en bezig is met het behalen van zijn rijbewijs, zegt dat zijn oorspronkelijke doel gezien deze snelle ontwikkelingen eigenlijk niet zo vergezocht is.

Aurora Driver

Het belangrijkste product van Aurora heet de Aurora Driver, een combinatie van software en hardware die in verschillende soorten auto’s kan worden geïnstalleerd om ze autonoom te laten rijden. Dit komt overeen met de “Waymo Driver” van zijn vorige werkgevers. Tot nu toe is het systeem geïntegreerd in zes verschillende soorten voertuigen, waaronder sedans, SUV’s, minibusjes, commerciële bestelwagens en grote vrachtwagens.

 

Minder praktijktesten, meer simulaties

Aurora gaat het minder tijd besteden aan het op straat testen van auto’s. Het bedrijf gaat meer testen in gesimuleerde omgevingen. Dat maakt het mogelijk om de auto te testen in situaties die in de echte wereld zelden voorkomen. Daarbij moeten we denken aan een omgevallen boom die de weg blokkeert of een ernstig auto-ongeluk dat het verkeer belemmert. Omdat de auto leert hoe te reageren op die situaties in een gesimuleerde omgeving, kan hij nog beter reageren als hij eenmaal op de weg is. Aurora heeft een eigen systeem ontwikkeld voor het uitvoeren van dit soort gesimuleerde testritten.

Ook voor trucks met oplegger

Het bedrijf zei ook dat het van plan is om de Aurora Driver te integreren met een truck met oplegger. Dit dankzij de nieuwe LIDAR-sensor. Eerder zeiden ze dat een sensor die nodig is voor het veilig rijden met vrachtwagens op de snelweg niet bestond. Die is er nu gelukkig wel, en het bedrijf is van plan om de nieuwe sensor te gebruiken om snel progressie te maken bij het goederenvervoer.

Onafhankelijk

Zelfrijdende technologie is duur en tijdrovend om te ontwikkelen, daarom zijn veel van Aurora’s concurrenten eigendom van of afgestemd op grote autofabrikanten. Aurora wil echter een onafhankelijke leverancier blijven. “Om de grootste impact te hebben, werken we met verschillende autofabrikanten en vrachtwagenbedrijven”, zegt Urmson. “Of het nu gaat om openbaarvervoerbedrijven, of de Ubers en Lyfts, of logistieke bedrijven zoals Amazon of FedEx of UPS. We denken eraan om een ‘chauffeur’ te bouwen die al die mogelijkheden kan ondersteunen”.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven