maandag, 11 december, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsZal de ID.Buzz inderdaad de ‘buzz’ veroorzaken die Volkswagen hoopt?

  Zal de ID.Buzz inderdaad de ‘buzz’ veroorzaken die Volkswagen hoopt?

  Zo’n vier jaar geleden presenteerde de Volkswagen Group een conceptstudie van de ID.Buzz. Volkswagen gaat de beoogde elektrische opvolger van de legendarische VW bestelwagen en personenbus volgend jaar al in Europa op de markt brengen. Er komen waarschijnlijk vier varianten.

  Drie of eigenlijk vier varianten

  Met die varianten wil Volkswagen een verscheidenheid van toepassingsscenario’s bestrijken. Zo heeft men voor de Europese markt bijvoorbeeld een variant met zes zitplaatsen gepland. Alle zitplaatsen moeten individueel toegankelijk zijn, zodat passagiers tussentijds gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. Ook krijgt elke zitplaats zijn eigen informatiescherm dat waarschijnlijk ook voor amusementsdiensten geschikt zal zijn. Deze variant is bij uitstek geschikt voor uiteenlopende carpool- en ridesharing-diensten. Voor de Verenigde Staten zou er een soortgelijke variant gepland zijn, maar dan met slechts vier zitplaatsen. Ook komt er een variant die speciaal is ontworpen voor distributie- en koeriersdiensten. Deze heeft geen achterstoelen, de gehele bagageruimte is beschikbaar voor goederenvervoer.

  Op die manier lijkt VW in te spelen op de verschillende eisen, wensen en gewoonten van de diverse markten. Naast de bovenvermelde speciale versies mogen we natuurlijk ook een ‘normale’ versie van ID.Buzz verwachten. Er is nog geen enkele prijsindicatie maar experts gaan uit van een vanafprijs van rond de 40.000 euro.

  Volkswagen ID.Buzz autonoom

  Autonoom

  Ook toonde men tijdens een presentatie een foto waarop de bestuurdersstoel naar achteren was gericht. Dit wijst erop dat de ID.Buzz ook autonoom zou kunnen rijden. Dat zou best wel eens kunnen kloppen want de Volkswagen Groep heeft aangekondigd dat de ID.Buzz het eerste voertuig van het concern zal zijn dat volledig autonoom kan rijden. Hiervoor maakt men gebruik van de technologie van Argo AI, het bedrijf dat in 2016 werd opgericht door twee oudgedienden van de autonome rijprogramma’s van Google en Uber. Kennelijk is de technologie van Argo AI ondertussen rijp genoeg voor toepassing in productievoertuigen. Tot de investeerders in Argo AI behoren behalve Volkswagen overigens ook Ford.

  Bezorgdiensten

  Een autonoom rijdende ID Buzz zou er volgens Volkswagen voor kunnen zorgen dat bezorgdiensten in de toekomst geen chauffeur meer nodig hebben. Omdat de pakjes nog wel van het voertuig naar de afzonderlijke woningen of bedrijven moet worden gebracht, zijn er nog wel bezorgers in het voertuig nodig. Maar hiervoor zouden de pakketbedrijven ook mensen zonder rijbewijs kunnen inzetten. De bezorger hoeft zich alleen maar op zijn bezorgtaak kunnen concentreren en zich niet bezig te houden met het rijden en het verkeer.

  Personenvervoer

  Maar de technologie kan later misschien ook worden gebruikt om autonoom mensen te vervoeren. Dit duurt nog wat langer, men denkt dat dit nog zo’n vier tot vijf jaar gaat duren.

  Concurrentie

  Ondertussen zit de concurrentie niet stil. Ford heeft bijvoorbeeld een geheel vernieuwde versie van de Transit aangekondigd, die men wereldwijd gaat verkopen. Mercedes heeft natuurlijk al de EQV. Peugeot, Citroën, Opel en Toyota hebben al de nodige elektrische bestel/personenbusjes. Maar de grootste concurrent komt wellicht uit Korea, in de vorm van de veelbelovende Hyundai Staria. Een busje dat ook wel eens een buzz kan veroorzaken.

  Volkswagen ID.Buzz

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos