zaterdag, 27 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsWiesmann komt terug op de markt met Thunderball roadster met 800-volt architectuur

    Wiesmann komt terug op de markt met Thunderball roadster met 800-volt architectuur

    Wiesmann, een Duitse sportwagenfabrikant die een aantal jaren geleden ter ziele ging, heeft een nieuwe eigenaar en wil terug op de markt komen. Na de Gecko kondigt men nu de Thunderball aan, een elektrische roadster met 800-volt architectuur en een charismatisch uiterlijk.

    Van Gecko naar Thunderball

    Wiesmann werd in 1988 in Duitsland opgericht door de broers Friedhelm en Martin Wiesmann. Het bedrijfje ging begin 2014 failliet. Zo’n twee jaar later namen de broers Roheen en Sahir Berry het merk en de vestiging in Dülmen over. Men kondigde voor 2020 de “Project Gecko” aan, een sportwagencoupé met een BMW V8-motor. Die Gecko is tot nu toe niet geproduceerd. De Thunderball wordt de volgende poging om het Duitse merk nieuw leven in te blazen.

    De Thunderball is nog maar een studie, maar de intentie is duidelijk: dit model moet uiteindelijk in serie wordt geproduceerd: als je wilt, kun je ook al een pre-order plaatsen voor de minimaal 300.000 euro kostende Wiesmann Thunderball.

    Wiesmann Thunderball

    Roheen Berry: “Project Thunderball betekent een opmerkelijk moment voor het merk Wiesmann. Hij brengt de lang gekoesterde droom tot leven om het hoogste niveau van design en technische expertise te gebruiken om een volledig elektrische, sportieve cabriolet met achterwielaandrijving te produceren die past in de wereld van vandaag, waar tijdloos design samengaat met geavanceerde technologie. De kern hiervan wordt gevormd door een geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn die in Duitsland is ontwikkeld. Ik ben ervan overtuigd dat we ‘s werelds meest opwindende elektrische sportwagen hebben ontwikkeld.”

    Motorkap zonder motor

    Het leuke aan de Wiesmann Thunderball is dat hij qua uiterlijk in de verste verte niet doet denken aan een volledig elektrische auto. Wiesmann staat er natuurlijk om bekend om auto’s te ontwerpen die een geraffineerde combinatie zijn van modern en nostalgisch design en dat is met de Thunderball niet anders.

    De lange motorkap en de vorm van de luchtinlaat van de Wiesmann Thunderball geven de indruk dat er een dikke verbrandingsmotor aan boord is. Niets is minder waar. Er zit geen namelijk geen enkele motor onder de motorkap. Wel een behoorlijk uit de kluiten gewassen frunk van 185 liter. Achterin is nog een kleinere bagageruimte van 125 liter.

    De Thunderball wordt aangedreven door middel van twee elektromotoren, die op de achteras zijn gemonteerd. Samen leveren die een vermogen van maximaal 500 kW. In combinatie met het maximum koppel van 1.100 Nm moet dat borg staan voor flitsende prestaties. “Met zijn vermogen-gewichtsverhouding van 2,5 kg per pk biedt hij een opmerkelijk wendbaar rijgedrag dat het Wiesmann-embleem meer dan waardig is”, zegt men. De Duitse sportwagenfabrikant noemt een “fenomenale” topsnelheid en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 2,9 seconden.

    Wiesmann Thunderball

    Snelladen tot 300 kW

    Ook aan de DC-snellader zullen de prestaties indrukwekkend zijn. Wiesmann wil hem immers bouwen met een 800-volt architectuur, waarmee laadsnelheden tot 350 kW mogelijk zijn. Daarmee kun je het 92 kWh accupakket (effectief 83 kWh) in no-time opladen. Aan de AC-laadpaal is een laadsnelheid van 22 kW mogelijk.

    Lichtgewicht

    De Wiesmann Thunderball zal waarschijnlijk zo’n 1.775 kilo wegen. Dat lage gewicht is mogelijk omdat Wiesmann voor de Thunderball gebruik maakt van lichtgewicht materialen zoals koolstofvezel en aluminium. Door de geringe frontale oppervlakte en het lage gewicht zal het energieverbruik relatief laag zijn. Daarom mikt Wiesmann op een actieradius van 500 kilometer. Dat is slechts een schatting, er is nog geen sprake van een WLTP-homologatie.

    Wiesmann Thunderball

    Eigen regeneratief remsysteem

    Volgens Wiesmann kan het regeneratieve remsysteem van de Thunderball via de paddles aan het stuurwiel “in een fractie van een seconde” worden aangepast. Het systeem werd speciaal voor de Thunderball ontwikkeld. Er zijn vijf instellingen beschikbaar, zodat de bestuurder het regeneratieve remgedrag zodanig kan instellen dat er in de bochten een sterk motorremeffect mogelijk is.

    Wiesmann: “In overeenstemming met de Wiesmann-traditie om de bestuurder centraal te stellen, geeft het veranderen van de instelling de bestuurder een echt gevoel van geluk – iets wat bij de meeste elektrische voertuigen op de huidige markt nog volledig ontbreekt”.

    Interieur

    Ook in het interieur van de Thunderball staat de bestuurder als vanouds centraal. Het interieur is duidelijk ontworpen om in te rijden. Het heeft een groot centraal display en uiteraard ontbreken ook de zeven voor Wiesmann zo kenmerkende ronde, analoge instrumenten niet. Zoals het een sportwagen in deze exclusieve prijsklasse betaamt heeft hij leren bekleding en is hij afgewerkt met fraaie details zoals geëtste Wiesmann-letters rond de analoge meters.

    Wiesmann Thunderball

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos