donderdag, 28 maart, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsNog sneller laden? Dat kan met 800 volt!

    Nog sneller laden? Dat kan met 800 volt!

    De laadsnelheid aan de DC-snellader is voor veel mensen een belangrijk argument om wel of niet voor een elektrische auto te kiezen. Ook als ze die snellader in de praktijk maar een paar keer per jaar nodig zullen hebben. Gelukkig gaat het snelladen tegenwoordig nóg sneller dankzij het 800 volt systeem.

    Sneller laden met 800 volt systeemspanning

    De meeste elektrisch auto’s worden aan de DC-snellader opgeladen met een spanning van 400 volt. Dat is natuurlijk al een heleboel, en daarmee zijn al heel behoorlijk laadsnelheden mogelijk. Als auto’s geen heel groot accupakket hebben zijn ze doorgaans binnen ongeveer een half uur tot 80% opgeladen. Maar bij grote accupakketten duurt het een stuk langer. Daarom koos Porsche bij de ontwikkeling van de nieuwe Taycan voor een systeemspanning van 800 volt. De Duitse autobouwer ging voor deze laadtechnologie te rade bij de Kroatische specialist Rimac, waar het al honderden miljoenen in investeerde.

    Porsche Taycan snelladen 800 volt

     

    Snelladen tot 350 kW

    Met behulp van de laadtechnologie van Rimac – en daarvoor geschikte laadpalen – kun je de Porsche Taycan laden met een snelheid tot 350 kW. Wie voor 100 kilometer bij moet laden, is binnen vijf minuten klaar. Opladen van 10 tot 80% gaat in een minuut of 20. Amper langer dan het tanken (en betalen) bij een auto met verbrandingsmotor. Ook de Audi e-tron GT, die qua techniek voor een groot deel is gebaseerd op de Porsche Taycan, heeft die laadspanning van 800 volt.

    Straks ook in meer betaalbare auto’s

    Maar beide auto’s vallen in het hogere prijssegment. Laden met een dergelijke snelheid is voor ‘Jan met de pet’ op dit moment nog niet bereikbaar. Maar niet lang meer. Want ook de nieuwe Hyundai Ioniq 5 (zie de video) en de Kia EV6 zijn voorzien van de 800 laadtechnologie van Rimac. En die auto’s vallen in een heel ander prijssegment. Hoewel deze twee nieuwe elektrische modellen nog steeds ‘premium’ zijn, zijn ze een stuk betaalbaarder dan de Taycan en e-tron GT en zullen ze zeker in de zakelijke markt goed worden verkocht. Bovendien hebben beide Koreaanse merken nog meer modellen met deze technologie aangekondigd en mogen we verwachten dat de 800 volt-technologie langzamerhand steeds goedkoper gaat worden. Over niet al te lange tijd zal die 800 volt daarom de standaard worden.

    Nog een voordeel

    Bijkomend voordeel van die grote laadsnelheid is dat het laden onderweg minder tijd kost. Ook als je een kleiner accupakket hebt. Het belang van een groot accupakket met overeenkomstige actieradius neemt daardoor af. Je zou met die 800 volt dus ook een auto met een kleiner accupakket kunnen kiezen. Die is lichter en efficiënter, en bovendien ook een stuk goedkoper.

    Hyundai snelladen 800 volt

    En de andere merken?

    De concurrentie van Porsche en Audi, zoals Mercedes-Benz en BMW, gebruiken vooralsnog een systeemspanning van 400 volt. Van het nieuwe topmodel van Mercedes, de EQS, weten we dat deze ook daarmee – mede door het grote accupakket –  nog een heel respectabele laadsnelheid haalt. Ook Opel en de Franse en Italiaanse merken laden nog met 400 volt. Jaguar met de I-Pace idem, net als Polestar, Volvo en Ford.

    Volkswagen, Seat en Skoda laden ook met 400 volt. Die kunnen uiteraard wel gebruik maken van de technologie die hun zustermerken Porsche en Audi in huis hebben. Maar de Volkswagen Groep heeft miljarden geïnvesteerd in het universele MEB-platform en gaat die investering niet zomaar versneld afschrijven. Maar we mogen wel verwachten dat er een topmodel van Volkswagen komt dat een systeemspanning van 800 volt heeft.

    Laadinfrastructuur

    Voor die 800 volt kun je helaas nog lang niet bij alle snelladers terecht. Ionity, de joint venture waar ook Porsche, Hyundai en Kia aan meedoen biedt deze laders wel aan. Porsche is bezig met een eigen snellaadnetwerk dat uiteraard op 800 volt werkt en ook Hyundai is bezig om soortgelijke laadstations te ontwikkelen. Als de 800 volt-technologie doorzet zullen anderen snel genoeg volgen.

    Gerelateerd

    1 REACTIE

    1. Klopt niet veel van. Het enige voordeel is dat de hoge voltage kabels dunner kunnen zijn bij dezelfde weerstand. Meer is beter lijkt logisch, maar het gaat hier uiteindelijk om de chemie. Voor de LiPo cellen is dat tussen 3 en 4.2V. Belangrijker is dat je dit type cellen maar kunt laden met 1C. (Verhouding capaciteit en vermogen) Dat betekent 1 uur laden met genoeg vermogen. Anders ontstaat er schade aan de cellen, bijvoorbeeld door ontgassen. Bij lage spanning in de buurt van 3V kan het hoger zijn en ook goed koelen/verwarmen helpt. Daarom is bij geavanceerde batterij management systemen een laadtijd van 10 tot 80% met ongeveer 3C mogelijk. En zit je rond 20 minuten. Met deze chemie zal het nooit veel minder meer worden. Anders gaat het ten koste van levensduur en veiligheid.

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos