Volta Trucks onthult 7,5- en 12-tons varianten van de Zero

Volta Zero truck

In november kondigde Volta Trucks de komst van een 7,5- en 12-tons variant van de Volta Zero aan. Aansluitend onthulde de Brits-Zweedse startup vorige week inderdaad de tweede serie elektrische trucks. De nieuwe 7,5- en 12-ton Volta Zero’s zijn ontworpen in samenwerking met Astheimer Design.

Ontwerp

De 7,5- en 12-tons modellen vertonen een nauwe maar evolutionaire visuele verwantschap met de eerdere, grotere 16-tons Volta Zero. Die ondergaat momenteel trouwens een uitgebreide technische ontwikkeling en een reeks tests met het oog op een pilot bij de klanten, die dit jaar plaats moet vinden.

“Onze klanten vertellen ons dat ze de veiligheid en de emissievrije werking van onze 16-tons truck waarderen, maar dat ze in de praktijk ook behoefte hebben aan kleinere 7,5- en 12-tons modellen”, legt Essa Al-Saleh, Chief Executive Officer van Volta Trucks, uit. “Onze voertuigontwikkelaars werken nu keihard om alle vier de voertuigvarianten zo snel mogelijk klaar te krijgen en onze klanten te geven wat ze nodig hebben.”

De kleinere voertuigen zullen aan de voorkant identiek zijn. Het 12-tonsvoertuig heeft een langer chassis en een langere carrosserie dan de 7,5 tons versie. Ook heeft hij in verband met het grotere laadvermogen een tweede set achterwielen en -banden.

Ook deze varianten van de Volta Zero zijn speciaal ontworpen voor binnenstedelijk goederenvervoer. Volgens de fabrikant bedraagt de actieradius 150 tot 200 kilometer. Evenals de 16-tons versie daarvoor worden de nieuwe modellen gekenmerkt door het feit dat zij vanaf nul werden ontworpen en deze omstandigheid stelde de fabrikant onder meer in staat de cabine zodanig te ontwerpen dat het voertuig meer veiligheid biedt aan de bestuurder en de mensen in de omgeving.

Volta Zero truck

Lage zitpositie

De cabine is grotendeels omgeven door glas. Dit zou de bestuurder een breder gezichtsveld geven en de dode hoeken verkleinen. Doordat er geen verbrandingsmotor meer is, zit de chauffeur van een Volta Zero veel lager dan in een conventionele vrachtwagen. Dat is overigens iets waar niet alle chauffeurs blij mee zijn. Ze zijn best wel gehecht aan hun conventionele, hoge zitpositie. Maar met de ooglijn op ongeveer 1,8 meter hoogte hebben ze wel een veel beter contact met voetgangers en andere weggebruikers, wat de veiligheid ten goede komt.

Dankzij de afwijkende, centrale bestuurderspositie kan de chauffeur van een Volta Zero bovendien aan beide kanten in- en uitstappen, en zo altijd de handigste en veiligste kant kiezen. De schuifdeuren in plaats van draaideuren zullen daarbij bijdragen tot een grotere veiligheid voor bijvoorbeeld fietsers.

Bovendien zal de nieuwe Volta Zero ook de ervaring en de werkruimte voor bestuurders veranderen. De combinatie van een vrijwel geruisloze werking en een de chauffeur gerichte cabine en ergonomie zal zorgen voor een rijervaring die “meer weg heeft van een premium auto dan van het traditionele bedrijfsvoertuig van vandaag”.

Proefvloot

Men verwacht in 2024 een proefvloot van voertuigen te lanceren voor tests met klanten. De serieproductie moet begin 2025 van start gaan. Volta Trucks zegt dat de 7,5- en 12-tons voertuigen een belangrijke bijdrage zullen leveren aan de doelstelling van het bedrijf. Men verwacht dat men in 2025 meer dan 27.000 eenheden per jaar zal verkopen. Dat aantal moet in de loop der jaren nog verder zal stijgen.

In november 2021 kondigde Volta Trucks al een order van DB Schenker aan voor de levering van 1.470 voertuigen. Vervolgens kon men een order van Petit Forestier voor 1.000 eenheden van de Volta Zero noteren. Volgens Volta Trucks heeft het nu een totaal orderboek van ongeveer 6.000 voertuigen met een orderwaarde van ongeveer 1,3 miljard euro.

Essa Al-Saleh: “De nieuwe 7,5- en 12-tons modellen completeren de Volta Zero productfamilie die volledig elektrisch is. Ze komen naast ons 16-tons voertuig, dat momenteel uitgebreid wordt getest met het oog op het eerste gebruik door klanten later dit jaar, en het 18-tons voertuig dat medio 2023 in productie wordt genomen. Onze klanten vertellen ons dat ze de veiligheid en de emissievrije eigenschappen van de 16-tons Volta Zero zeer op prijs stellen, maar dat ze ook kleinere 7,5- en 12-tons voertuigen nodig hebben voor hun werkzaamheden. Onze engineeringteams zijn nu snel aan het opschalen om alle vier de voertuigen in tempo te kunnen leveren, zoals onze klanten van ons vragen.”

Volta Zero truck

Truck-as-a-service

Ook heeft Volta Trucks meer informatie bekendgemaakt over de eerste truck-as-a-service klantenservicepunt om de Volta Zero te onderhouden. Naast de eerste vestiging in Parijs die medio dit jaar operationeel moet zijn, verwacht men binnenkort ook een vestiging in Londen te kunnen bevestigen. De “Volta Trucks Hub Paris” zal beschikken over een kantoorruimte, een opleidingscentrum en een callcenter. Ook zijn er acht reparatiewerkplaatsen.

Vorig artikelGAC Time Concept: zo mogen er wel meer komen
Volgend artikelWiesmann komt terug op de markt met Thunderball roadster met 800-volt architectuur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in