We Drive Solar en Hyundai realiseren V2G pilot in Utrecht

We Drive Solar en Hyundai V2G pilot in Utrecht

Hyundai Motor Group en We Drive Solar werkten samen om een volledig Vehicle2Grid project op te zetten in de nieuwbouwwijk Cartesius in Utrecht. We Drive Solar rustte hiervoor 25 auto’s van het type Hyundai Ioniq 5 uit met vehicle-to-grid (V2G) technologie om energie terug te kunnen leveren.

Kwestie van implementeren

Hoe handig is het, als de in een elektrische auto opgeslagen energie tijdens momenten dat er veel vraag naar is, terug geleverd kan worden naar de woningen en bedrijven in de regio? Dit is een van de manieren om in de toekomst piekbelastingen in het elektriciteitsnet op te kunnen vangen. De mogelijkheden van de V2G-technologie zijn enorm.

We Drive Solar en Hyundai  V2G pilot in Utrecht

De technologie is er al. Het is nu een kwestie van implementeren. Diverse nieuwe EV’s die binnenkort op de markt komen, onder anderen van Hyundai, zullen al met de V2G technologie worden uitgerust. Maar ook aan de ‘andere kant’ namelijk bij de laadpalen, wordt al de nodige vooruitgang geboekt. De V2G-compatible laadpalen zijn nog niet op de hoek van de straat te koop maar dat gaat niet lang meer duren.

Uiteraard zal er ook nog het nodige moeten gebeuren aan de infrastructuur. Ook de regelgeving zal nog de nodige uitdagingen opleveren. Maar over een aantal jaren zal het allesbehalve vreemd zijn als een woning of bedrijf wordt uitgerust met een V2G mogelijkheid, en misschien ook wel een eigen energieopslag, om op die manier pieken in de belasting van het elektriciteitsnet op te kunnen vangen.

We Drive Solar en Hyundai  V2G pilot in Utrecht

’s Werelds eerste bi-directionele stad

Hoe lang de weg is die we daarvoor te gaan hebben, is uiteraard nog moeilijk in te schatten. Maar dat hij lang is, daar bestaat geen twijfel over. Veel zal ook afhangen van het succes van pilotprojecten, en de lessen die daaruit geleerd worden. Vandaar het belang van een project als dat in Utrecht.

Het project in de wijk Cartesius is gerealiseerd door deelauto-aanbieder We Drive Solar en Hyundai. Door het implementeren van een holistisch systeem van zonnepanelen, oplaadstations en deelauto’s met V2G-mogelijkheden, zoals de aangepaste Ioniq 5s, willen de bedrijven de 2.530 nieuwbouwwoningen in deze wijk van stroom voorzien om ‘s werelds eerste V2G woonwijk te creëren. Dit is slechts een eerste stap, Utrecht wil de eerste bi-directionele stad en regio ter wereld worden.

We Drive Solar en Hyundai  V2G pilot in Utrecht

Van V2L naar V2X en V2G

De Ioniq 5 is het eerste model dat de Koreaanse autofabrikant op het E-GMP platform bouwt. Standaard beschikt dit model al over Vehicle-to-load (V2L) mogelijkheden. Daarmee kan de Ioniq 5 andere objecten zoals een koelbox, laptop, televisie of gereedschap van stroom voorzien, en ook een ander voertuig kan opladen. De stap naar een Vehicle-to-Grid mogelijkheid, waarvan de Ioniq 5 speciaal voor dit project mee is uitgerust, is dan ook niet zo groot. In de eerste fase van dit project gaat het om 25 Ioniq 5’s die voor de V2G-test zijn aangepast. Dit aantal wordt in de loop van het jaar uitgebreid naar 150 auto’s.

Ook heeft Hyundai begin vorige maand aangekondigd om de boordlader van de Ioniq 5 geschikt te maken voor bi-directioneel opladen, oftewel V2X technologie. Om de Ioniq 5 vervolgens V2G-mogelijkheden te geven, is een aanpassing van de software voldoende.

Vorig artikelWiesmann komt terug op de markt met Thunderball roadster met 800-volt architectuur
Volgend artikelRivian heeft nog steeds moeite met het op gang krijgen van de productie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in