subsidie nieuwe gebruikte elektrische auto's

Subsidieregeling nog niet definitief maar sluit duurdere elektrische auto’s uit

De voorgenomen aanschafsubsidie voor elektrische auto’s lijkt er nog steeds aan te komen. Er is nog steeds sprake van een subsidie van vierduizend euro subsidie voor een nieuwe elektrische auto. Ook de tweeduizend voor een gebruikte elektrische auto staat nog. Maar de subsidie geldt straks alleen voor auto’s uit de middenklasse.

Subsidie voor middenklassers

In het concept staat nu dat de aanschafsubsidie alleen van toepassing is voor elektrische auto’s met een (oorspronkelijke) cataloguswaarde van 12.000 tot 45.000 euro. Ook hier is dus sprake van een soort van Teslataks. Minister Van Veldhoven (Milieu en Wonen) schreef vandaag aan de Tweede Kamer dat de subsidie bedoeld is voor nieuwe en gebruikte elektrische auto’s uit de middenklasse. Positief is dat er naast die subsidie ook een check op de accu van de gebruikte auto’s zal komen. Daardoor kunnen de aspirantkopers weten waar ze aan toe zijn.

“Elektrische auto moet bereikbaar worden”

Van Veldhoven: “Een elektrische auto moet voor veel meer mensen bereikbaar worden dan alleen de zakelijke rijders. Er zijn steeds meer verschillende elektrische auto’s te koop en ze worden gelukkig steeds goedkoper in het gebruik. Maar veel mensen hikken aan tegen de aanschafprijs. Met deze regeling wil ik die drempel lager maken, zowel voor mensen die een nieuwe auto willen als die gaan voor een schone tweedehands. Met name voor die laatste categorie is het ook van belang dat er nu meer zekerheid komt over de batterij”.

Beperkingen

De subsidie voor emissieloze gebruikte en nieuwe personenauto’s wordt niet alleen beperkt tot auto’s met een oorspronkelijke cataloguswaarde tussen de 12.000 en 45.000 euro. Ze moeten ook een minimale actieradius van 120 kilometer hebben en in aanmerking. Ook is het niet de bedoeling dat de auto binnen enkele jaren wordt verkocht. Wie het leasecontract binnen vier jaar beëindigt, moet er rekening mee houden dat ook de subsidie dat stopt. Die subsidie wordt overigens ook in maandelijkse termijnen uitbetaald. Wie binnen drie jaar een andere auto koopt, moet een deel van de subsidie terugbetalen. De subsidie wordt alleen verstrekt als men de auto koopt of leaset via een erkend bedrijf. Dit is bedoeld om misbruik te voorkomen. Ook kan een particulier slechts één keer subsidie aanvragen.

Subsidiebedrag wordt op den duur minder

Men verwacht dat de aanschafprijs van elektrische auto’s steeds lager wordt. Daarom zal het subsidiebedrag voor nieuwe auto’s de komende jaren minder worden. Maar de bedoeling voor gebruikte auto’s blijft gewoon 2000 euro.

Zekerheid over accu’s van gebruikte auto’s

De onzekerheid over de duur van de batterij is voor veel mensen een drempel. Dat geldt met name voor gebruikte auto’s. Daar is vaak geen sprake meer van fabrieksgarantie. Bij gebruikte auto’s valt de batterij onder de BOVAG-garantie, welke de kopers eventueel kunnen vaak uitbreiden. Om mensen meer zekerheid over hun batterij bij aanschaf is nu afgesproken dat de BOVAG werkt aaneen uniforme batterijcheck.

Per 1 juli 2020

De subsidieregeling moet per 1 juli 2020 in werking treden. Dat betekent dat de regeling waarschijnlijk in mei of begin juni definitief wordt vastgesteld. Als dat lukt, kunnen particulieren vanaf 1 juli de subsidie aanvragen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Meepraten?

De subsidieregeling is nu nog een concept. Men wil de regeling zo veel mogelijk aan laten sluiten bij de wensen van particulieren. Daarom is deze opgesteld op advies van het Formule E-team, waarin verschillende branchepartijen zijn vertegenwoordigd. Maar men heeft ook gekeken naar regelingen in het buitenland. Mede aan de hand van eerdere ervaringen met stimuleringsregelingen voor elektrische auto’s is ervoor gekozen om dure modellen uit te sluiten ook geen subsidie voor hybride auto’s te verstrekken. Maar wie weet kan de regeling nog beter. Daarom zijn ook andere belangstellenden zijn van harte welkom hun ideeën of opmerkingen over de regeling mee te geven. De subsidieregeling is vanaf vandaag open voor consultatie en iedereen kan zijn ideeën tot eind maart indienen.

1 Commentaar

 • Dirk Koppen| 08/03/2020 bij 10:36

  Wederom een ondoordachte actie van de overheid. Zelfs een tweedehands auto uitsluiten met een catalogusprijs van boven de €45.000. Kortom dat betekent dat de ruim 30.000 model 3 Tesla, welke in 2019 geregistreerd zijn, allemaal niet in aanmerking gaan komen voor de €2.000 subsidie. Die zullen dus weer massaal de grens over gaan. Ik ga er van uit dat het voorstel dat de regeling tot 2024 loopt wordt overgenomen. Helaas gaat het spreekwoord: “een ezel stoot zich nooit 2x aan dezelfde steen” dus voor Den Haag niet op. Werkelijk om moedeloos van te worden. Mijn advies: zet a.u.b. eens een ondernemer aan het roer, iemand die weet hoe de marktwerking gaat zijn. Dat is geen rocket science…….

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven