zondag, 26 mei, 2024
Meer...
  Homee-NieuwsNieuwe start voor Messerschmitt

  Nieuwe start voor Messerschmitt

  Er is al het nodige nieuws geweest over bedrijven die een moderne, elektrische variant van de BMW Isetta aan het maken zijn. Maar er blijkt ook een bedrijf bezig te zijn om de tegenhanger daarvan, de Messerschmitt Kabinenroller, een nieuw elektrisch leven in te blazen.

  Die Messerschmitt Kabinenrollers waren kleine, overdekte driewielige scooters met bescheiden verbrandingsmotoren. Je moest geen last van claustrofobie hebben want ze waren werkelijk heel erg klein. Ondanks dat wisten ze het hart van een grote schare fans te veroveren. Ze waren goedkoop en boden op die manier een goed en betaalbaar alternatief voor de fiets, bromfiets, motorfiets of scooter. Messerschmitt Werke, zoals het bedrijf heet, lanceert zowel een elektrische variant als een variant met een verbrandingsmotor. Deze ultralichte roadster moet een eerbetoon worden aan de originele Kabinenrollers uit de jaren ’50 en ’60.

  Veloschmitt

  Achim Adlfinger was eerder projectleider van het Veloschmitt-project. Dit was een poging om een trapvariant van de Messerschmitt te ontwikkelen. Deze moest je net als een skelter met de voeten voortbewegen, al beschikte je wel over een kleine elektromotor om het voertuigje op gang te krijgen. Dit project strandde vanwege de nodige financiële problemen.

  Messerschmitt KR-E5000

  Nieuwe start

  Adlfinger heeft nu een nieuw team samengesteld waarmee hij, tijdens de ‘adempauze’ die de coronapandemie veroorzaakte, de geheel nieuwe KR-202 Sport en KR-E5000 ontwikkelde. Met behulp van de nieuwste materialen en automotive-technologie produceert Adlfinger’s Messerschmitt Werke moderne ‘cabine scooters’ die nog minder dan het origineel schijnen te wegen.

  Beide nieuwe, 285 cm lange Messerschmitt modellen hebben hybride chassis van thermisch verzinkt staal met aluminium. Daarop is een honingraat glasvezel carrosserie gemonteerd. Omdat het ontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke KR-200 Sport, een open roadster, plaatste Adlfinger een kleine plexiglas voorruit. Een hardtop is optioneel.

  Om veilig aan te komen monteerde het team van Adlfinger ook hydraulische schijfremmen op de twee voorwielen en het enkele achterwiel terwijl een veersysteem met instelbare veerdempers voor een soepele wegligging moeten zorgen.

  Twee aandrijflijnen

  Het grote verschil tussen de KR-202 Sport en de E5000 zit hem in de aandrijflijn. De KR-202 heeft een ééncilinder verbrandingsmotor en een CVT automatische transmissie. Interessanter is de KR-E5000. Deze heeft een 5kW elektromotor waarmee het voertuigje een – schikt niet – topsnelheid van 160 km/u kan halen. De actieradius is beperkt tot hooguit 80 kilometer, er is slechts een kleine 1,89-kW LiFeP04 accu aan boord. Voordeel is wel dat je hem zo aan het stopcontact op kunt laden. Hij is dan in vier tot zes uur opgeladen. Eventueel kun je de actieradius verdubbelen door een optionele tweede batterij toe te voegen.

  Via de vergrendelbare, opklapbare instap kan de bestuurder plaats nemen in een comfortabele sportstoel, die voorzien is van veiligheidsgordels. De cockpit is de eenvoud zelf en bevat slechts enkele meters. Naast de genoemde hardtop staan er ook een tweetraps elektrische verwarming, AM/FM/Bluetooth radio en een verchroomd bagagerek op de optielijst.

  Made in Germany Spain

  De productie van deze modellen is al aan de gang. Messerschmitt Werke maakt ze – hoewel de Duitse naam toch echt anders doet vermoeden –  in Spanje. De prijzen van de Messerschmitt KR-E5000 Sport beginnen bij € 12.950 exclusief BTW en afleveringskosten

  Gerelateerd

  2 REACTIES

  1. Men vermeldt in de specs een 70V – 20Ah LiFeP04 accu. Zowel 1,4 als 14 kWh kloppen dus niet, het moet 1.89 kWh zijn. Ik zal ‘t direct corrigeren.

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  Europese automarkt in april: EV’s maken een comeback, hybride blijft populair

  De Europese automarkt leek begin dit jaar even in het slop te raken, maar de cijfers van april 2024 laten een ander beeld zien. Met een groei van 13,7% in nieuwe autoregistraties ten opzichte van april 2023 is er weer sprake van een positieve trend. Auto’s met een hybride en volledig elektrische aandrijving winnen onverminderd aan populariteit.

  e-Videos