zondag, 1 oktober, 2023
Meer...
  Homee-NieuwsMini Electric: vlotte, dynamische stadsauto met merkwaardige gele accenten

  Mini Electric: vlotte, dynamische stadsauto met merkwaardige gele accenten

  De unieke stijl van de bekende Mini, maar dan met nul komma nul brandstofverbruik. Dat is mogelijk met de nieuwe Mini Electric, de volledige elektrische versie van deze karakteristieke compacte auto. Vandaag officieel onthuld, direct te reserveren en komend voorjaar in productie. Inclusief die merkwaardige gele accenten.

  Beperkte actieradius

  De grote merken hebben door dat elektrisch rijden niet alleen interessant is voor grotere auto’s en lanceren een voor een compacte EV’s. Een goede zaak want deze zullen het meest in het stadsverkeer worden gebruikt en daar merk je de vermindering van de CO2-uitstoot het eerst. Jammer genoeg valt de actieradius van de Mini Electric een beetje tegen. De actieradius volgens WLTP bedraagt maximaal 232 kilometer. Dat maakt ook de Mini Electric toch wat meer een stadsauto terwijl hij qua rijeigenschappen ook prima geschikt is voor grotere afstanden. Dat de elektrische Mini een vrij beperkte actieradius was overigens afgelopen voor jaar al bekend. Nu er veel andere compacte stadsauto’s op de markt komen die een stuk betaalbaarder zijn en een betere actieradius hebben, zal de Mini het vooral van de look & feel en de prima rijeigenschappen moeten hebben.

  Laag zwaartepunt en betere gewichtsverdeling

  Ook de elektrische Mini heeft voorwielaandrijving. Dat gebeurt door de een 184 pk sterke elektromotor die een maximaal koppel van 270 Nm heeft. Door de directe vermogensafgifte en een geïntegreerd differentieel en een innovatief systeem dat de wielslip beperkt komt hij met die motor lekker vlot op gang. De acceleratie van 0 tot 100 km/uur duurt 7,3 seconden en in de helft van die tijd zit hij al op 60 km/uur. Dat komt ook omdat de Mini Electric niet zo heel veel zwaarder is dan de uitvoering met een benzinemotor. De Mini Electric weegt slechts 1365 kilogram. Doordat het accupakket laag in de bodem is geplaatst, zorgt dat voor een prettig laag zwaartepunt. Bovendien zorgt de lichtere elektromotor voor een betere gewichtsverdeling tussen voor- en achteras. Ook neemt het accupakket geen passagiers- en bagageruimte in beslag. Dat komt doordat de Mini Electric een paar centimeter hoger is gemaakt.

  Laden in iets meer dan een half uur

  Uiteraard kan de elektrische Mini thuis via het stopcontact worden opgeladen, en ook via een wallbox of openbaar laadstation. Wie thuis over een 3-fasenaansluiting beschikt kan de Mini opladen met 11 kW. Daarmee kan hij in tweeënhalf uur tot 80 procent worden opgeladen. Wil je hem helemaal volladen dan komt er een uurtje bij. Sneller gaat het uiteraard bij een snellader. De maximale laadcapaciteit bedraagt 50 kW. Daarmee laad je het 32,6 kWh accupakket in iets meer dan een half uur op tot 80% van de capaciteit. De Mini Electric is voorzien van Type 2 en CCS Combo 2 aansluitingen.

   

  Speciaal ontwikkeld DSC voor EV’s

  We schreven net al over het innovatieve systeem om wielslip te voorkomen. Een elektromotor heeft een instant hoog koppel dat al snel tot tractieverlies kan leiden. Om dat te voorkomen wordt de Mini Electric uitgerust met een innovatief DSC (Dynamic Stability Control) systeem. Deze anti-doorslipregeling is specifiek ontwikkeld voor de spontane krachtontwikkeling van elektromotoren. Het systeem is zo uitgekiend dat het snel en direct kan reageren op de input van de bestuurder en de omstandigheden.

  Driving Modes

  Het voordeel van een elektrische aandrijving is ook dat de eigenschappen van de aandrijflijn beter kunnen worden aangepast door de bestuurder. Dat geldt ook voor de Mini Electric, waar de bestuurder de voertuiginstellingen individueel aan kan passen. Hij kan de zogenaamde Driving Modes eenvoudig selecteren en kiezen uit vier modi. De nieuwe Green+ modus is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe Mini Electric. Hierbij is het aandrijfsysteem niet alleen gericht op maximale efficiëntie maar worden ook zaken als verwarming, airconditioning en stoelverwarming, beperkt of uitgeschakeld om de actieradius van de elektrische Mini te vergroten.

  One-pedal

  Gelukkig heeft de Mini Electric een zogenaamde one-pedal. Dit laat de voordelen van een EV naar onze mening het beste tot zijn recht komen. Bovendien maak je daarmee ook optimaal gebruik van de recuperatie remenergie. Die is bij de Mini Electric op twee niveaus instelbaar. De bestuurder kan kiezen tussen een sterke of minimale recuperatie en kan deze dus aan zijn of haar persoonlijke voorkeur aanpassen.

  Gele accenten

  De Mini staat natuurlijk bekend om zijn unieke design en hoge ‘aaibaarheid’. Het sportieve vintage design en fraaie interieur maken de Mini tot een gewilde auto. Ook de elektrische aangedreven Mini is leverbaar in een groot aantal kleuren en pakketten  Dat klinkt allemaal heel leuk, maar wat je ook kiest, je ontkomt niet aan de merkwaardige gele accenten. BMW heeft er namelijk voor gekozen om op een heel bijzondere manier te laten zien deze Mini een elektrische aandrijflijn heeft. Er staan namelijk goudgele logo’s op de achterklep, grille en de side scuttles. Verder heeft hij gele sierranden op de grille en de kappen van buitenspiegels. Naar eigen zeggen maken deze accenten en randen het design compleet. Het is natuurlijk weer wat anders dan de blauwe accenten die we bij andere EV’s zien. Toch hebben we het vermoeden dat die gele accenten menig eigenaar van een Mini Electric tot een bezoekje aan de plaatselijke autospuiter of wrapper zullen verleiden.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  Meer e-Nieuws

  e-Videos