Aiways U5 E-SUV Europa testrit

Aiways brengt nieuwe EV letterlijk naar Europa

Er zijn talloze manieren om een nieuwe Chinese EV in Europa te introduceren. Aiways heeft ervoor gekozen om haar nieuwe U5 letterlijk naar Europa te brengen. De Chinese autobouwer heeft namelijk een testrit van China naar Europa ingepland.

Dat is natuurlijk ook een hele mooie manier om te laten zien waar de auto toe in staat is en om sceptici de mond te snoeren. Als de twee prototypes van de Aiways U5 deze 14.231 kilometer lange testrit probleemloos doorstaan dan moge het duidelijk zijn dat het normale gebruik op de Europese wegen geen probleem is voor deze Chinese SUV.

 

Eerste Chinese EV op Europese markt

De rit van de Aiways U5 begint half juli in Xi’an. In september moeten de eerste volledig elektrische SUV’s van Aiways in Europa aankomen. De Europese marktintroductie van de Aiways U5 is overigens voor in voorjaar 2020 gepland. Daarmee is Aiways het eerste Chinese merk dat daadwerkelijk elektrische auto’s op Europese markt brengt. Er zullen de komende jaren ongetwijfeld nog een paar merken volgen. Samen met de komst van Tesla en enkele andere merken uit Europa, Amerika en Azië zullen de sterke veranderingen in de automarkten dus nog wel even aanhouden.

 

Aiways U5

De U5 is het eerste model dat Aiways in productie neemt. Het is een volledig elektrisch aangedreven mid-size SUV. Hij is 4,68 meter lang zodat je hem qua grootte kunt vergelijken met de Nissan X-Trail en Toyota RAV4. De Aiways U5 heeft volgens de wat minder betrouwbare NEDC-norm een actieradius van 460 kilometer. De SUV staat op het aluminium-stalen MAS-platform (More Adaptable Structure), een eigen ontwikkeling van Aiways.

 

Prijzen

De prijzen zijn nog niet bekend maar als die onder de 45.000 euro blijven dan zal de Aiways U5 in Nederland wel eens een vliegende start kunnen maken. Daar hebben de zakelijke rijders volgend jaar immers te maken met een nieuwe bovengrens voor het lage bijtellingspercentage. Veel valt of staat uiteraard ook met de acceptatie en het vertrouwen dat de Europese autokopers in het Chinese merk hebben.

 

Ambities

Aiways wil het niet alleen bij de U5 houden. De Chinese autobouwer wil namelijk ieder jaar een nieuw model op de markt brengen. Er wordt dan ook fors geïnvesteerd. Zo werd er € 1,7 miljard gestoken in de nieuwe productiefaciliteiten in Shangrao. Hier worden zowel de plaatwerkperserij, carrosseriebouw, spuiterij en de eindassemblage van de U5 ondergebracht. Men gaat in eerste instantie uit van een productiecapaciteit van 150.000 auto’s per jaar. Er is ook een uitbreiding gepland, deze zal een verdubbeling van de capaciteit mogelijk maken.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven