Mercedes presenteerde vandaag de eerder aangekondigde SUV-variant van de EQS. Dit wordt het eerste SUV-model op basis van het EVA2-platform. De EQS SUV zal bij de marktintroductie in drie aandrijvingsvarianten beschikbaar zijn. Opvallend is dat ook deze EQS heel goede aerodynamische eigenschappen heeft.
Aerodynamisch
De luchtweerstand is in grote mate bepalend voor het energieverbruik – en dus ook voor de actieradius – van een elektrische auto. Daarom heeft Mercedes-Benz bij de ontwikkeling van de ‘normale’ kosten noch moeite gespaard om de luchtweerstand zo laag mogelijk te houden. En met een indrukwekkend resultaat want deze luxe sedan mag zeer fraaie verbruikscijfers noteren. De mensen die zich bij Mercedes-Benz met de aerodynamica bezighouden, stonden voor een uitdaging toen men ook een SUV-variant van de EQS ging ontwikkelen. Een SUV is immers hoger en in verhouding ook korter, waardoor de cW-waarde eigenlijk altijd hoger is. En dat, gecombineerd met een grotere frontale oppervlakte, zorgt voor een grotere luchtweerstand en dus een lagere efficiëntie.
Om ook de EQS SUV toch ook heel goede verbruikscijfers te kunnen geven, haalden de ingenieurs letterlijk alles uit de kast. Zo is de onderkant van de auto helemaal glad. Net als de sedan heeft de EQS SUV luchtgordijnen bij de voorwielen en intrekbare deurgrepen. Hij wordt ook zonder dakreling geleverd. Wie een dakdrager wil gebruiken, kan gebruik maken van speciale, verzonken bevestigingspunten. De optionele treeplanken verbeteren de aerodynamica nog een klein beetje. Het uiteindelijke resultaat: een voor een SUV keurige cW-waarde van 0,25.
Dat betekent dat de auto volgens WLTP waarschijnlijk nog steeds een actieradius van 500 kilometer zal halen. Duidelijk is wel dat de SUV zal de WLTP-specificatie van de sedan, met een actieradius tot 784 kilometer, niet zal halen. Een actieradius van ruim boven de 600 kilometer moet wel mogelijk zijn.
Indrukwekkend
De EQS SUV is zo’n 10 centimeter korter dan de EQS-sedan, maar met een lengte van 5,12 meter, een breedte van 1,96 m (zonder spiegels) en een hoogte van 1,72 m is het nog steeds een indrukwekkende verschijning. Hoewel hij dus zo’n 20 centimeter hoger dan de sedan is, oogt de auto nog steeds betrekkelijk slank. Robert Lesnik, verantwoordelijk voor het exterieurdesign, legt uit dat Mercedes SUV’s weliswaar zelfverzekerd en elegant moeten lijken, en niet agressief of lomp.
De extra bodemvrijheid van de EQS SUV is uitsluitend te danken aan de aangepaste wielophanging en de grotere wielen. Verder is er aan de rijprogramma’s nog een offroadmodus toegevoegd die de EQS SUV nog eens 20 millimeter hoger op de wielen zet. Dankzij de achterasbesturing (die standaard op 4,5 graden is afgesteld, maar via een over-the-air upgrade tot 10 graden kan worden verhoogd) heeft de EQS SUV een betrekkelijk kleine draaicirkel van 11,9 (of 11) meter.
Onder de motorkap is er net zoals bij de sedan geen frunk. Die motorkap kan alleen in de werkplaats worden geopend en herbergt onder meer een groot HEPA-filter.
Uiteraard zorgt de combinatie van de grote lengte en hoogte ook voor voldoende ruimte voor een derde zitrij. Optioneel kan de EQS SUV dan ook met 7 zitplaatsen worden besteld. Verwacht overigens niet te veel van die derde zitrij, als je langer dan 1,50 meter bent is het daar niet bepaald prettig toeven.
De bagageruimte van de vijfzitter varieert van 645 tot 2.100 liter. De zevenzitter heeft uiteraard een kleinere bagageruimte, die begint bij 195 liter.
In het interieur zien we uiteraard grote gelijkenissen met de EQS sedan. Standaard zien we hier de 12,3 en 12,8 inch schermen, vanaf de 580 4 Matic is het optionele Hyperscreen standaard.
Platform
Mercedes-Benz maakt ook voor de EQS SUV gebruik van het EVA2-platform. Dat is daarvoor ongewijzigd, zodat ook de wielbasis gelijk is (3,22 m). Qua accucapaciteit is er dus ook ruimte voor een accupakket van 107,8 kWh. Dat accupakket werkt op 400 volt zodat ook de EQS SUV een maximale DC-laadsnelheid van 200 kW heeft. De CCS-standaard beperkt de laadstroom immers tot 500 ampère stroom. Voor het AC-laden is er standaard een 11 kW on-board lader, optioneel is 22 kW mogelijk.
Iets krachtigere aandrijflijnen
De SUV-variant krijgt iets krachtigere aandrijflijnen dan de sedan. De extra 15 à 20 kW zijn volgens Mercedes te danken aan verbeteringen in de aandrijfregeling. Ze zijn dus niet bedoeld om het extra gewicht van de SUV (ca 140 kilo) te compenseren en zo de rijprestaties gelijk te houden. Ook bij de sedan zullen die verbeteringen binnenkort worden doorgevoerd.
Bij de marktintroductie is de EQS SUV 450+ het basismodel. Deze heeft nu een vermogen van 265 kW (sedan: 245 kW). De nieuwe, vierwielaangedreven versie EQS SUV 450 4MATIC heeft ook 265 kW. Als topmodel moeten we het voorlopige met de EQS SUV 580 4MATIC doen, die over 400 kW beschikt (sedan: 385 kW). Daarboven komen nog diverse met de EQS sedan vergelijkbare AMG-varianten.