Nio wil accuwisselstations ook openstellen voor andere merken

Nio accuwisselstations voor andere automerken

De Chinese autofabrikant Nio is vooralsnog het enige merk dat volledig inzet op zogenaamde battery changing stations. Nio is overtuigd van de voordelen ervan en is bereid om de wisselstations open te stellen voor EV’s van andere merken. 

Wisselstations in China

In China heeft Nio al een uitgebreid netwerk van wisselstations. In totaal zijn er nu 860 wisselstations actief. Deze bedienen de zo’n 200.000 Nio EV’s in het land. Ook in Noorwegen, nabij de hoofdstad Oslo, staat al zo’n wisselstation. Hier kunnen Nio-rijders eenvoudig en snel hun lege accu inwisselen voor een volle.

Andere merken

Het inruilen van een lege accu voor een volle klinkt als een goed idee. Tot niet zo lang geleden was Nio het enige grote merk dat hierin investeert. Zeekr, het nieuwe ‘elektrische premium merk’ van Geely is er nu ook mee bezig. Nio heeft veel vertrouwen in het concept. Dit is een van de redenen waarom het Chinese merk nu andere autobouwers aanmoedigt om hun auto’s compatibel te maken met de Nio-wisselstations.

Nio accuwisselstation

Overigens is het compatibel maken van EV’s voor de wisselstations van Nio niet zo heel gemakkelijk. Nio ontwerpt en bouwt haar modellen immers met het gemak van de accu uitwisselen in het achterhoofd. De accu is op een specifieke manier en positie gemonteerd en de robots in de wisselstations zijn hierop afgesteld. Als andere merken ook gebruik willen maken van de Nio stations, dan moeten zij hun EV’s en accu’s op exact dezelfde wijze ontwerpen, bouwen en inpassen.

Grotere wisselstations

Een andere optie is om de wisselstations zelf geschikt te maken voor elektrische auto’s van andere merken. Zo is Nio ook bereid om haar wisselstations uit te breiden met wisselstations voor andere automerken. Deze grotere wisselstations zouden dan meerdere merken EVs kunnen bedienen, net zoals een ‘normaal’ tankstation zowel benzine- als dieselauto’s bedient. Hoe dit er in de praktijk uit zal zien is nog onduidelijk, maar een interessante optie is het absoluut.

Vorig artikelMercedes EQS SUV: hoger, ruimer, zwaarder en krachtiger
Volgend artikelBMW i7: dé tegenhanger van de Mercedes EQS?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in