Elektrische vrachtwagens vanaf 2025 goedkoopste optie

Elektrische vrachtwagens vanaf 2025 goedkoper

De intrede van elektrische vrachtwagens loopt vergeleken met elektrische personenauto’s nog wat achter. Hier kan echter snel verandering in komen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau BCG blijkt dat elektrische trucks vanaf 2025 goedkoper zijn dan die op diesel.

Verenigde Staten en China eerder

Over drie jaar is een elektrische vrachtwagen over zijn gehele levensduur dus goedkoper dan een conventioneel aangedreven truck. Tenminste, als er meer dan 120.000 kilometer mee wordt gereden. Zoveel moet er namelijk worden gereden voordat de aanzienlijk hogere aanschafprijs ‘terugbetaald’ is. Overigens concludeerden de onderzoekers van onderzeoeksbureau BCG dat dit omslagpunt in de Verenigde Staten en China een stuk eerder wordt bereikt.

Uit het onderzoek kwam bovendien naar voren dat vrachtwagens op waterstof nog voor een lange tijd een dure optie blijven. Pas tegen 2030 zullen deze goedkoper zijn dan conventioneel aangedreven varianten.

Slechts 16% overweegt aanschaf elektrische truck

Ook werd er in het onderzoek gekeken naar het animo onder bedrijven voor elektrische vrachtwagens. Hieruit bleek dat slechts een beperkt aantal Europese (transport)bedrijven serieus overweegt om de overstap te maken naar elektrisch of waterstof. “Slechts 16 procent van de door BCG ondervraagde vrachtwagenklanten is van plan in de komende tien jaar een elektrische vrachtwagen aan te schaffen.”

Aanschafprijs, laadnetwerk & laadtijd

Waarom zo weinig bedrijven heil zien in elektrische vrachtwagens? Drie dingen: de aanschafprijs, het ontbreken van een uitgebreid, Europees laadnetwerk en de lange laadtijd vanwege de grote accupakketten.

Gemiddeld genomen zijn elektrische vrachtwagens zo’n 3 à 4 keer duurder dan dieselvrachtwagens. Daarnaast kan er nauwelijks worden gesproken van een uitgebreid, Europees laadnetwerk voor vrachtwagens. En als een elektrische vrachtwagen dan toch een plekje aan een snellader heeft weten te bemachtigen, dan is het maar de vraag of het moment een beetje goed aansluit met de rij- en rusttijden van de chauffeur.

Toekomstbeeld

Ondanks deze nadelen voorziet BCG dat het aandeel elektrische vrachtwagens in Europa, de Verenigde Staten en China aanzienlijk zal groeien. Zo verwacht het dat tegen 2030 zo’n 51% van alle in Europa verkochte vrachtwagens elektrisch zal zijn. In de VS en China zal het naar verwachting minder hard spaak lopen. Hier zal in 2030 respectievelijk 25% en 20% van alle verkochte vrachtwagens elektrisch zijn.

Vorig artikelHonda investeert miljarden in elektrificatie
Volgend artikelMercedes EQS SUV: hoger, ruimer, zwaarder en krachtiger

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in