Izera poolse elektrische auto

De Izera wordt de eerste elektrische auto uit Polen

ElectroMobility Poland (EMP) presenteerde vorige de Izera, de langverwachte eerste Poolse elektrische auto. Tijdens de presentatie Sokołów bij Warschau toonde men twee prototypes. Helaas was men er ook erg terughoudend met concrete informatie.

Bereik tot 400 kilometer

Tijdens de presentatie kondigde ElectroMobility Poland aan dat er twee varianten komen van de Izera. Een variant met een accu van 40 kWh, en een variant met een 60 kWh accupakket. Voorts werd verteld dat de Izera aan de snellader in 30 minuten tot 80 procent kan worden opgeladen. De Izera zou verder een bereik van 400 kilometer krijgen. De acceleratie van 0-100 km/uur verloopt in 8 seconden.

Izera Poolse elektrische auto

Niet helemaal Pools…

De ontwikkelaar van de auto, ElectroMobility Poland, is eigendom van de staatsenergiebedrijven PGE, Tauron, Enea en Energa. Het doel van het project was om een elektrische auto te ontwikkelen die waar mogelijk gebruik maakt van onderdelen van Poolse leveranciers. Zoals uit de presentatie bleek, wordt dit doel nu slechts gedeeltelijk bereikt. Het ontwerp is weliswaar van de Poolse topontwerper Tomasz Jelec, maar de prototypes zijn voor een Italiaans bedrijf (Torino Design) gebouwd. Voor de onderdelen is een beroep op het Duitse bedrijf EDAG gedaan.

De mensen van EMP verklaarden tijdens de presentatie dat men voor de ontwikkeling van een elektrische auto de knowhow van buitenlandse bedrijven wil gebruiken. Deze kennis is gunstig voor het merk Izera, stelt men. Opvallend is overigens dat er tijdens de presentatie geen vertegenwoordigers van de energiebedrijven achter EMP aanwezig waren.

Geen eigen voertuigplatform

Volgens EMP start de productie van de Izera in 2023. Dan zal er in Silezië een productiefaciliteit met 3.500 werknemers gereed zijn. Men wil voor basis van de Izera een bestaand platform voor elektrische auto’s kopen. Dit is volgens EMP is dit de enige manier om aan het strakke tijdschema te voldoen. EMP-voorzitter Piotr Zaremba zei dat het bedrijf in onderhandeling is met twee potentiële partners. Hij noemde geen namen, maar dat zijn waarschijnlijk geen Poolse bedrijven. Volgens journalist Derski zijn de waarschijnlijke partners hiervoor Volkswagen met het MEB-platform, Toyota met de e-TNGA, PSA met eVMP of Hyundai met het nieuwe E-GMP. Van de laatste drie bedrijven is het overigens niet duidelijk of deze hun platformen wel aan derden zullen aanbieden. Het is dus goed mogelijk dat men ook platforms van leveranciers bedoelt., bijvoorbeeld van projectpartner EDAG kunnen zijn. Dit Duitse bedrijf ontwikkelt namelijk zelf ook een schaalbare elektrische architectuur.

 

En de toekomstkansen van de Izera?

Het is op grond van de schaarse informatie natuurlijk heel moeilijk om die toekomstkansen goed in te schatten. Maar we zijn best wel sceptisch. De Izera heeft specificaties die tegenwoordig min of meer ‘standaard’ zijn. Dat geldt ook voor het uiterlijk. De prototypes zien er prima uit, maar meer ook niet. Ze onderscheiden zich vooral doordat ze zich eigenlijk nergens in onderscheiden.

Lage prijs als USP?

Natuurlijk zijn de lonen in Polen wat lager. Daardoor heeft de Izera mogelijk een aantrekkelijke prijs als voornaamste USP. Maar of dat genoeg is om te concurreren met de stroom aan betaalbare EV’s die we de komende jaren uit China kunnen verwachten, is maar de vraag. Tegen 2023 is er waarschijnlijk ontzettend veel keus in betaalbare EV’s.

 

Thuismarkt

Natuurlijk is er ook nog de Poolse thuismarkt, en de mogelijke synergie in de andere voormalige Oostblok-landen. Het is nu nog heel onduidelijk of de Izera wel genoeg Poolse ‘roots’ heeft om daar op de thuismarkt van te kunnen profiteren. En je kunt je afvragen in hoeverre die thuismarkt al klaar is voor elektrische auto’s. Maar wie weet trekt de Poolse regering wel alles uit de kast om de verkoop van de Izera te stimuleren. Anders zou het wel eens snel gedaan kunnen zijn met de eerste elektrische auto uit Polen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven