Jaguar Land Rover bouwt modulair platform

Jaguar Land Rover bouwt modulair platform

Jaguar Land Rover heeft details onthuld over de toekomstige elektrische modellen die de Jaguar I-Pace gaan opvolgen. De nieuwe auto’s zullen worden gebouwd op een nieuw platform, genaamd Modular Longitudinal Architecture (MLA). Dat platform is geschikt voor volledig elektrische aandrijvingen, plug-in hybrides en milde hybrides.

MLA-platform

Nick Rogers, hoofd productontwikkeling, hoopt dat de MLA-architectuur de marge van het bedrijf zal vergroten door kostenreductie bij de ontwikkeling van nieuwe modellen. JLR zal de toekomstige voertuigen op het MLA-platform bouwen in de fabriek in Solihull (Engeland). Er is in ieder gevale een grote premium sedan en een grote SUV gepland. De sedan volgt waarschijnlijk volgend jaar al de Jaguar XJ op. Hij is uitgerust met een 90,2 kWh accu en heeft een actieradius van ongeveer 470 kilometer. Jaguar Land Rover (JLR) is van plan om dit accupakket voor alle elektrische voertuigen op het MLA-platform te gebruiken.

Range Rover Sport

Na de grote sedan komt de Range Rover Sport uit. Deze komt in 2021 eerst als plug-in hybride. Deze krijgt een 13,1 kWh accu die de auto een actieradius van maximaal 50 kilometer zal geven. Naast de PHEV-versies zal er ook minstens één volledig elektrische Range Rover verkrijgbaar zijn.

Drie versies van ieder voertuig

Ian Callum, Jaguar’s hoofd van de ontwerpafdeling, betwijfelt echter of JLR in staat zal zijn om alle toekomstige auto op slechts één platform te bouwen. Hoewel JLR naar het MLA-platform toewerkt zou het volgens Callum “gek” zijn om het I-Pace-platform niet verder te ontwikkelen. Dit mede omdat JLR overweegt om Jaguar in het komende decennium om te vormen tot een merk voor elektrische voertuigen. Hoewel het eerdere plan tot nu toe niet doorging, wil JLR in 2025 drie versies van elk model aanbieden, waaronder een hybride en elektrische variant.

I-Pace platform

Anders dan de MLA-modellen heeft de I-Pace een speciaal EV-platform. De MLA moet echter ruimte reserveren voor de motor van hybride modellen waardoor de setup minder flexibel wordt.

Flexibele architectuur

Daarom is het bedrijf al geruime tijd van plan om een flexibele architectuur te ontwikkelen. Het hoofd van JLR van productie, Wolfgang Stadler bevestigde dat JLR van plan is om al hun productiehubs klaar te maken zodra de nieuwe architectuur aankomt. Hij ontkende dat het bedrijf zich helemaal vast gaat pinnen op een platform dat exclusief voor elektrische voertuigen is ontwikkeld. Hij vindt het voor een kleine fabrikant “onverantwoordelijk” om dat te doen zolang nog niet duidelijk is welke technologie in de toekomst dominant zal worden.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven