Duitsland laadinfrastructuur EV's

Duitsland gaat werken aan masterplan laadinfrastructuur

Gisteravond kwamen de managers uit de auto-industrie, vakbondsmensen en de leden van de Duitse coalitie bijeen voor een “e-mobiliteitstop” bij Bondskanselier Angela Merkel. Tijdens deze top onderkenden zowel de auto-industrie als de politiek dat een dicht netwerk van oplaadpunten een essentiële voorwaarde is voor de doorbraak van de elektrische auto in Duitsland.

Masterplan laadpunten

Daarom werd er afgesproken om een “masterplan” te ontwikkelen voor de uitbreiding van de laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Duitsland. Dit vertelde de voorzitter van de Duitse Vereniging van de Automobielindustrie (VDA), Bernhard Mattes, na de bijeenkomst. De industrie, vakbonden en politici hadden volgens hem “een goede eerste steen gelegd” voor de nodige maatregelen om de klimaatdoelstellingen te bereiken.

Ruim 10 miljoen EV’s nodig voor klimaatdoelstellingen

Het overeengekomen plan is in eerste instantie bedoeld om duidelijk te maken hoe het laadnetwerk in Duitsland moet worden uitgebreid. Het netwerk moet in 2030 tot wel 10,5 miljoen elektrische voertuigen van energie kunnen voorzien. Volgens Mattes is dat aantal elektrische auto’s noodzakelijk om de klimaatdoelstellingen van Duitsland te bereiken. Oplaadpunten zijn “een van de essentiële punten voor de acceptatie door de klant”, benadrukt Mattes.

Heffingsinfrastructuur nog onduidelijk

Over financiële verplichtingen en subsidies was nog niet gesproken. De resultaten van het masterplan voor de heffingsinfrastructuur moeten op een andere vergadering worden besproken. Dan volgen de resoluties. “We zijn het nog niet eens geworden over een specifieke datum. We moeten er nu mee aan de slag. Het blijft actueel”, hoopt Mattes. Onder andere Herbert Diess, CEO van Volkswagen en Harald Krüger, CEO van BMW, namen deze week deel aan de drie uur durende vergadering. Ook minister Peter Altmaier (CDU), Svenja Schulze (SPD) en Olaf Scholz (SPD) waren aanwezig.

Geen eenzijdige fixatie op e-mobiliteit

Mattes verwierp de vrees dat dit een eenzijdige fixatie op e-mobiliteit zou betekenen. De voorzitter van de VDA lichtte toe dat, met het oog op de klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030, evengoed een sterke concentratie op de “grootste hefboom” nodig is. En die grootste hefboom is volgens hem elektromobiliteit. Hij voegde eraan toe dat er op de lange termijn “verdere alternatieven worden toegevoegd.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven