Tesla Model S

Hoe zit dat nou met die Plaid-aandrijving van Tesla?

Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest om de rondetijden op de Nürburgring. Porsche heeft daar met de nieuwe Taycan een dijk van een tijd neergezet. Elon Musk is er echter van overtuigd dat de Tesla Model S met de nieuwe ‘Plaid’ aandrijflijn die tijd kan verbeteren.

Snel, sneller, snelst?

Volgens ingewijden heeft Tesla nu al wat officieuze rondetijden neergezet die inderdaad sneller zijn dan de Taycan. Maar de tijden die Porsche heeft gepubliceerd, zijn niet met de snelste uitvoering van de Taycan gemaakt. Wie weet tovert Porsche, vlak nadat Tesla de door Porsche opgegeven rondetijd heeft verbeterd, opeens een nog snellere tijd uit de hoge hoed. Maar laten we goed beseffen dat het eigenlijk helemaal niet zo interessant is welke auto die snelste tijd neerzet. Dit gaat puur om het prestige en het nodige haantjesgedrag, meer ook niet. Je gaat immers niet elektrisch rijden om de snelste tijd op een circuit neer te zetten maar om een bijdrage aan een schoner milieu te leveren.

Plaid-aandrijflijn

De nieuwe, sterkere aandrijflijn die Tesla heeft ontwikkeld, wordt ook we de Plaid-aandrijving genoemd. Deze is niet alleen bedoeld voor op het circuit, Tesla gaat hem ook in normale productievoertuigen gebruiken. Daar moeten we nog wel even geduld voor hebben. Tesla heeft hem voor eind 2020 in de planning staan. Hij zal voorlopig alleen beschikbaar zijn voor de Model S, daar wordt het dan de ‘P100T’-uitvoering. Later volgen volgens Elon Musk ook de Model X en de nieuwe Roadster. Verder zijn er niet al te vele details over de Plaid-aandrijving vrijgegeven. Wat in ieder geval wel duidelijk is, dat hij uit drie motoren bestaat. Verder zullen we nog even geduld moeten hebben voordat er details zoals prijs, vermogen en actieradius bekend worden gemaakt.

Drie motoren met misschien wel 1000 pk

Er zijn overigens geruchten dat de auto die Tesla voor de recordpoging inzet, genaamd Model S P 100 D+, een vermogen van 1000 pk zou hebben. Laten we dat maar niet serieus nemen. Aan de andere kant, de twee motoren van de Performance uitvoering van de Model S leveren samen al ruim 600 pk. Tel daar een derde bij op en je gaat toch aardig richting die 1000 pk.  De Model S P 100 D+ heeft behalve die extra snelle Plaid-aandrijving en speciale banden trouwens ook uitgebouwde wielkasten en een achterspoiler. Ook dat zijn elementen die we misschien ook in de definitieve productieversie terug kunnen zien.

Zevenzitter

Bovendien gaat het bij de recordpoging volgens Musk om een zevenzitter. Dat is een configuratie die volgens Musk een echte zevenzitter is, dus niet de bestaande ‘vijf plus twee’ waarbij de achterste zitjes achterstevoren staan. We zijn benieuwd hoe deze nieuwe configuratie er in de praktijk uitziet.

Model 3 meest verkochte model

Tesla heeft in Nederland overigens een feestje te vieren. Een paar dagen geleden werd namelijk de tienduizendste Model 3 op kenteken gezet. Dat aantal werd halverwege deze maand bereikt. Bovendien is de Model 3 even daarvoor ook het meest verkochte automodel in Nederland geworden. Het stootte de VW Polo, die al een aardig tijdje de meest verkochte auto was, van de eerste plaats. Maar wie weet gaat Volkswagen met de ID.3 dat kunstje over een jaar weer herhalen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven