Iedereen een elektrische auto: waar haal je genoeg (groene) stroom vandaan?

Door Eneco eMobility

Het aantal mensen dat elektrisch rijdt, blijft groeien, evenals het aantal (nieuwbouw)woningen dat niet meer op het gasnet is aangesloten. De energietransitie is in volle gang. Vraag jij je ook wel eens af of er in de toekomst voldoende stroom beschikbaar zal blijven en hoe we al die energie op een duurzame manier kunnen opwekken? In dit artikel beantwoordt Eneco eMobility vier vragen over de energietransitie en veranderingen in mobiliteit.

1. Elektrische revolutie of evolutie: hoe snel gaat de energietransitie?

Je komt ze vast wel eens tegen: artikelen waarin de energietransitie wordt omschreven als een een plotselinge en radicale ommekeer: een ‘elektrische revolutie’. Alsof alle kolencentrales van de ene op de andere dag zullen sluiten en de gaskraan even plotseling zal worden dichtgedraaid. Mochten dit soort scenario’s ook wel eens door jouw hoofd gaan, wees dan gerust: de omschakeling van fossiele brandstoffen naar natuurlijke energiebronnen is een geleidelijke ontwikkeling. Dit blijkt o.a. uit de energiedoelen die de Nederlandse overheid zich heeft gesteld: in 2020 moet 14 % van alle gebruikte energie in Nederland uit duurzame bronnen komen. In 2023 is dat percentage 16%, in 2030 37% en in 2050 is het de bedoeling dat de Nederlandse energievoorziening bijna geheel duurzaam is. Dit is een ambitieus plan, en je kunt je afvragen of we die doelen allemaal op tijd halen, maar het laat wel zien dat de energietransitie enkele decennia zal gaan duren. Je zou dus eerder kunnen spreken van een elektrische evolutie, dan van een elektrische revolutie.

2. Als iedereen elektrisch zou gaan rijden, is er dan voldoende duurzame energie beschikbaar om al die auto’s op te laden?

Op dit moment niet, maar in de toekomst wordt het wel mogelijk om op grote schaal elektrisch te rijden en de batterij te laden met duurzaam opgewekte stroom. Om je een indruk te geven van de impact daarvan: als alle auto’s in Nederland in 2030 elektrisch zouden rijden, dan neemt de stroomvraag met ongeveer 20% toe. Dat is te overzien, zeker als je erbij optelt dat niet alleen de vraag naar schone energie groeit. Het aanbod neemt ook toe. Zo maakte het CBS begin dit jaar bekend dat er in 2018 8 procent meer energie uit hernieuwbare bronnen was opgewekt dan het jaar daarvoor. Als die stijging zich de komende jaren doorzet, dan zullen vraag en aanbod dus in evenwicht blijven en zullen er geen groene stroomtekorten ontstaan.

Ben je benieuwd naar wat voor mogelijkheden er bestaan om meer energie op te wekken uit hernieuwbare bronnen? En vraag je je ook wel eens af hoe duurzaam een elektrische auto eigenlijk is? Lees dan hier het hele artikel.

1 Commentaar

 • Ad van der Meer| 19/09/2019 bij 19:30

  In 2030 rijden we bovendien niet allemaal elektrisch, maar wordt de laatste auto met een verbrandingsmotor verkocht als het goed is. Het zal dan nog wel 10 jaar duren voordat de auto met een verbrandingsmotor de zeldzaamheid krijgt van een oldtimer nu.

  Het gebruik van energie en elektriciteit in één artikel vind ik niet gelukkig. Te veel mensen zien dit als hetzelfde en dan worden de cijfers ook door elkaar gehaald. Dit behoeft betere uitleg.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven