zaterdag, 2 juli, 2022
Meer...
  Homee-NieuwsGAC Time Concept: zo mogen er wel meer komen

  GAC Time Concept: zo mogen er wel meer komen

  GAC Motor waagt zich met de ontwerpstudie Time Concept aan een zeer grote stap in het ontwerp van elektrische modellen. Als de GAC Time Concept het ooit tot productiemodel redt, dan kan het haast niet anders of moet dit een van de meest bijzondere elektrische auto’s worden.

  GAC Motor, de vijfde autofabrikant van China, introduceerde de Time Concept vorig jaar op de Guangzhou Auto Show. Men geeft nu meer informatie vrij over het ontwerp van de Time Concept.

  GAC Time Concept

  Aerodynamisch

  Waar in het verleden vooral de Europese autofabrikanten vooropliepen, is autodesign iets waar ook steeds meer Aziatische en Amerikaanse autofabrikanten aan wagen. En met de komst van de elektrische architecturen met ‘skateboard platform’ hebben de ontwerpers meer vrijheden en mogelijkheden dan ooit. Dat is bij elektrische auto’s ook hard nodig. De efficiëntie is voor een groot deel afhankelijk van de luchtweerstand, zodat een aerodynamische carrosserie van essentieel belang is.

  Dat is ook te zien bij productiemodellen zoals de Mercedes EQS, Lucid Air en Lightyear One. De Mercedes EQXX Vision, slechts een prototype maar met een actieradius van om en nabij 1100 kilometer, is ook een mooi voorbeeld van wat je met een hoge efficiëntie kunt bereiken.

  Ook bij de ontwerpers van GAC lag de focus op een lage luchtweerstand. Zij hebben ongetwijfeld gekeken naar de Mercedes EQS en Lightyear One, maar gingen nog een stapje verder met het vervolmaken van de ultieme druppelvorm. De Mercedes EQS heeft een cW-waarde van 0,20, GAC kan trots melden dat de Time Concept een cW-waarde van .0191 heeft.

  Niet alles in het teken van aerodynamica

  Maar niet alleen de aerodynamica stond centraal. Het moest ook gewoon een onderscheidend, oogstrelend en vooruitstrevend design worden. Zoals de woordvoerder van GAC zegt: “een nieuw tijdperk heeft ook een nieuw ontwerp nodig”.

  Om die doelen te bereiken, plaatsten de ontwerpers van GAC de voorzijde nog meer naar voren. De motorkap, voor zover daar überhaupt nog sprake van is, is slechts nog maar een smalle rand. Hierdoor kon de dakboog heel lang en vloeiend worden. Enigszins vergelijkbaar met het “One Bow Design” van de Mercedes-Benz EQS en EQE, maar dan veel extremer doorgevoerd.

  GAC Time Concept

  Met het Time Concept ziet GAC ook af van allerlei overbodige vormen, insnijdingen en randen in de carrosserie. De enige oneffenheden zijn een heel bescheiden voorspoiler en de nog bescheidener skirts. Het resultaat is een subtiele, vloeiende, gladde en zuivere carrosserie waarin de vorm allesbepalend is en opsmuk overbodig is.

  Interieur

  Uiteraard voerden de ontwerpers dat ook door in het interieur. Bijzonder is dat je er maar langs één zijde in kunt stappen. Maar dat instappen gaat wel heel gemakkelijk. De B-stijl ontbreekt volledig, de deuren openen in tegengestelde richting en er gaat ook nog een dakelement omhoog om het instappen te vergemakkelijken. Er is slechts ruimte voor drie personen waarbij de bestuurder links voorin zit, in een minimalistische, futuristische cockpit. Daarachter kunnen de passagiers plaatsnemen in een luxueuze loungebank. Die loungebank loopt langs de gehele rechterzijde naar voren door en zijn de ramen (deels) ondoorzichtig gemaakt met fraai gewelde lamellen.

  Uiteraard is het interieur ook als een loungehoek gestoffeerd in lichte pasteltinten, waaraan enkele roségouden accenten zijn toegevoegd. Opvallend is ook de houten vloer, die een extra huiselijk element toevoegt. De binnenverlichting, met speciale ‘rimpeleffecten’ rond de binnenverlichting en een sterrenhemel in het glazen dak, moet de sfeer nog eens verhogen.

  Over lichteffecten gesproken: dat doen de ontwerpers aan de achterzijde nog eens dunnetjes over. Daar is een soort van lichtshow, met allerlei driedimensionale effecten. En als dat nog niet genoeg is, dan zijn er de wielen nog. De video hieronder spreekt boekdelen.

  Stel je voor….

  Natuurlijk is de GAC Time Concept een beetje ‘too much’. Maar stel je voor dat GAC een luxe auto met dit ontwerp op de markt brengt, met een iets normaler maar even modern, minimalistisch en chic vierpersoons interieur. En stel je voor dat GAC het ‘onder de motorkap’ ook zo goed voor elkaar heeft. Daarmee zou GAC toch een wondermooi model toevoegen in een segment waar Mercedes, Lucid en Lightyear laten zien dat je mooie dingen kunt bereiken door een beetje ‘out of the box’ (of in het geval van een sedan: drie boxen) te denken.

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Citroën ë-C4 X: fraaie synthese tussen een hatchback en een SUV

  Met de nieuwe Citroën ë-C4 X doet de Franse autofabrikant een gooi naar het middensegment. Daar zal de ë-C4 X de strijd aan moeten gaan met een concurrent uit eigen gelederen, de elektrische Peugeot 408. Maar er zijn meer kapers op de kust, zoals de coupé-versies van de elektrische SUV’s op VW’s MEB-platform.

  e-Videos