zaterdag, 28 januari, 2023
Meer...
  Homee-Nieuwse-ActieFord Pro Electric SuperVan: bruut, snel en emissievrij

  Ford Pro Electric SuperVan: bruut, snel en emissievrij

  Een extra krachtige motor onder de motorkap en het predicaat ‘SuperVan’. Ford deed dat wel vaker met de Transit bestelwagen, maar doet dat op het Goodwood Festival of Speed 2022 voor het eerst ‘elektrisch’. Ook heeft de carrosserie een metamorfose ondergaan waar het A-Team jaloers op zou zijn.

  Volledig aangepaste Transit e-Custom

  De Electric SuperVan, die net is gepresenteerd op het 2022 Goodwood Festival of Speed, moet dienen als een razendsnel testlaboratorium dat de grenzen van wat technisch mogelijk is, aftast en verlegt. Onder de indrukwekkende carrosserie van deze Ford Pro Electric SuperVan zit een aangepast, ’track-ready chassis’ dat is gebaseerd op de architectuur van de Ford E-Transit Custom. De aanpassingen omvatten onder anderen asymmetrisch lange dubbele wishbones, speciale veerpoten, uit de autosport overgenomen extra frames op de voor- en achteras, versterkte remmen aan het immens verhoogde dynamische potentieel en carrosseriecomponenten van gewichts-geoptimaliseerde composietmaterialen.

  Het speciaal ontworpen, vloeistofgekoelde 50 kW accupakket zit laag en centraal in het chassis. Uiteraard heeft dit een positief effect op de gewichtsverdeling en het zwaartepunt van het voertuig. Verder heeft Ford Pro Electric SuperVan een raceveiligheidspakket volgens FIA-normen, inclusief kuipstoelen en een rolkooi.

  Ford Pro Electric SuperVan

  Rijprogramma’s

  Het touchscreen is afkomstig van de seriemodellen van de autofabrikant. De bestuurder kan daarmee zoals gebruikelijk de connectiviteits- en informatiesystemen bedienen. Hij kan kiezen uit vijf rijprogramma’s, die ieder een andere verdeling van het koppel over de vier aangedreven wielen mogelijk maken en ook het regenereren van de remenergie beïnvloeden.

  Bij lage snelheden houdt een ECO-modus de elektromotoren in het meest efficiënte bereik, staat de recuperatie op het hoogste niveau en is de aandrijving van de achterwielen uitgeschakeld. De E-Boost schakelaar zorgt voor een optimale stuwkracht gedurende een beperkte tijd extra vermogen op.

  De Supervan heeft zelfs een unieke bandenreinigingsmodus: “Dankzij deze nieuwe functie kan het aandrijfvermogen alleen aan de voor- of achteras worden toegewezen voor burn-outs om de banden specifiek te reinigen en op te warmen voor gebruik in de competitie”.

  Elektrisch ‘ultra-high performance utility vehicle’

  Samen moet dit resulteren in een elektrische “ultra-high performance utility vehicle” die zijn wereldpremière zal vieren op het Goodwood Festival of Speed 2022. Bij de ontwikkeling van deze Supervan waren het Ford Performance Team, rally- en racewagenspecialisten STARD in Oostenrijk en het designteam van Ford in Keulen betrokken.

  Uiteraard kan Ford het niet laten om zich buitengewoon enthousiast over het snelle busje uit te laten: “De brute Ford Pro Electric SuperVan duwt het potentieel van batterij-elektrische aandrijvingstechnologie en geavanceerde connectiviteit tot het uiterste. Als zodanig stelt het demonstratiemodel nieuwe normen voor de prestaties van Ford’s Transit bestelwagenseries en onderstreept het de uitgebreide inzet van het merk voor de elektrificatie van zijn bedrijfsvoertuigen.”

  Vier motoren zijn samen goed voor 2.000 pk

  Maar hoe snel is dat busje dan? Zeg maar gerust: heel snel. Hij beschikt over vier elektromotoren die samen maar liefst 2.000 pk leveren. Accelereren van 0 naar 100 km/u gaat in een seconde of twee.

  Mark Rushbrook van Ford Performance Motorsport: “Met een batterij-elektrisch vermogen van 2.000 pk biedt de Ford Pro Electric SuperVan eindeloos rijplezier en combineert dit met een onderscheidend design geïnspireerd op de nieuwe E-Transit Custom. Zo brengen we het SuperVan-idee naar de 21e eeuw. Het gaat absoluut niet alleen om pure rijkracht. De systemen van de Electric SuperVan hebben een enorme rekenkracht, zodat de ingenieurs de prestaties op het circuit in real time konden optimaliseren – net als bij een geavanceerde raceauto.”

  Gerelateerd

  LAAT EEN REACTIE ACHTER

  Vul alstublieft uw commentaar in!
  Vul hier uw naam in

  - Advertisment -

  e-Nieuws

  Slim elektrisch rijden doe je met de Smart #1

  Smart is bezig met een nieuwe, opwindende fase in zijn bestaan. Waar de eerste en huidige modellen van Smart vooral compacte, praktische stadsautootjes waren, ontwikkelde eigenaar Daimler samen met het grote Chinese Geely-concern de geheel nieuwe Smart #1. Een compacte, elektrische SUV die het merk op een ander niveau brengt.

  e-Videos