Extra budget voor subsidie schone vrachtwagens en bouwmaterieel

subsidie schone vrachtwagens en bouwmaterieel - DAf Trucks

Op de dag dat bedrijven subsidie aan konden vragen voor de aanschaf van schone vrachtwagens, raakte het subsidiepotje ook meteen leeg. Het aantal aanvragen overtrof namelijk het jaarbudget, en niet zo’n klein beetje ook. Het kabinet gaat extra geld uittrekken voor de subsidie voor schone vrachtwagens én bouwmaterieel.

Budget 2022 wordt bijna verdubbeld

Op de dag na de openstelling van de subsidieregeling bleek dat er in totaal voor 479 vrachtwagens aan subsidie is aangevraagd. Dat betekent dat er voor ruim 33 miljoen euro aan subsidie is aangevraagd terwijl er maar een budget 13,5 miljoen beschikbaar was. Het kabinet stelt voor dit jaar nog eens 11,5 miljoen extra beschikbaar, zodat het budget wordt verhoogd tot 25 miljoen euro. Door die extra miljoenen zullen er dit jaar in totaal zo’n 450 extra schone vrachtwagens (elektrisch of op waterstof) op de weg komen.

Ook extra subsidie voor schoon bouwmaterieel

Het kabinet gaat ook extra geld uittrekken voor de subsidie voor de schone bouwmachines. Daarvoor was aanvankelijk 8,3 miljoen uitgetrokken. Dat bedrag wordt dit jaar verhoogd met maar liefst 22,2 miljoen. De subsidie voor schone bouwmachines is niet alleen bedoeld voor de aanschaf van nieuwe machines, maar ook voor het ombouwen van bestaande machines.

Omdat er nog steeds meer subsidie is aangevraagd dan er budget is, is het op dit moment niet mogelijk om nieuwe subsidie aan te vragen. Men zal het extra budget aanwenden om de lopende aanvragen te honoreren.

Heijnen: “Ik vind dit mooi nieuws. Op de eerste dag dat het kon, bleek dat ondernemers heel enthousiast zijn om met subsidie een elektrische vrachtwagen te gaan rijden. Of over te stappen op een elektrische hijskraan, wals of ander schoon bouwmaterieel. Het ging me aan het hart om zoveel ondernemers met goede plannen af te moeten wijzen. Dat hoeft nu gelukkig niet. Dat betekent ook nog eens op korte termijn winst voor het klimaat en tegen stikstof. Kortom: drie vliegen in één klap.”

subsidie schone vrachtwagens en bouwmaterieel - Volvo

Komende jaren

Het besluit om nú extra budget beschikbaar te stellen, is genomen omdat dit al op korte termijn tot klimaat- en stikstofwinst leidt. Het kabinet vindt het belangrijk om nu meters te maken waar dat kan. Vooral voor bouwmachines, die vaak vele jaren meegaan, betekent het dat de subsidie gedurende langere tijd effect heeft.

Brancheorganisatie BOVAG is verheugd dat het jaarbudget flink is verhoogd. Maar het betekent ook dat er de komende jaren minder subsidiebudget is. De BOVAG wijst er ook op dat het kabinet nu ‘slechts’ geld verschuift. Daarom roept de BOVAG staatssecretaris Heijnen op om ook in de toekomst extra geld uit te trekken. Dit omdat er ook na 2022 voldoende subsidie beschikbaar moet zijn om de klimaatdoelstellingen te halen.

Heijnen heeft toegezegd om te onderzoeken of er voor vrachtwagens mogelijkheden zijn om dat budget verder aan te vullen, zoals de Tweede Kamer ook graag ziet. Het subsidiepotje voor schone bouwmachines is enkele honderden miljoenen euro’s groot, daar kunnen we nog even mee voort. Maar ook daar zal het kabinet vinger aan de pols houden.

Vorig artikelVolkswagen presenteert volgende week de bijna-productieversie van de ID.Aero
Volgend artikelFord Pro Electric SuperVan: bruut, snel en emissievrij

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in