Fisker elektrische Pausmobiel

Fisker wil elektrische Pausmobiel bouwen

Fisker is van plan om de eerste elektrische Pausmobiel te ontwikkelen. De oprichters van Fisker, Henrik Fisker en Dr. Geeta Gupta-Fisker, presenteerden donderdag tijdens een privé-audiëntie met Paus Franciscus een visie voor het ontwerp van een volledig elektrische Pausmobiel.

Terwijl het bedrijf volop bezig is met het ontwikkelen van het definitieve ontwerp van de vorig jaar onthulde Ocean SUV en ook een nieuw project met Foxconn aan het opstarten is, vindt men kennelijk ook tijd voor een zijsprongetje. Dan wel een met de nodige publiciteit, wat natuurlijk altijd een prettige bijkomstigheid is.

“Paus heeft veel aandacht voor het milieu en de gevolgen van klimaatverandering”

De Amerikaanse startup onthulde deze week de plannen voor het ontwikkelen van een speciaal gebouwde, volledig elektrische auto voor paus Franciscus. Uiteraard zal de auto gebaseerd zijn op de Ocean SUV. Die is volgens Fisker zeer geschikt is voor dergelijke toepassingen. De speciale Fisker Ocean zal naar verwachting volgend jaar aan Zijne Heiligheid worden geleverd. Henrik Fisker: “Ik raakte geïnspireerd toen ik las dat paus Franciscus veel aandacht heeft voor het milieu en de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties. Het interieur van de Fisker Ocean voor de paus zal een verscheidenheid aan duurzame materialen bevatten, waaronder tapijten gemaakt van gerecyclede plastic flessen uit de oceaan.”

Niet de eerste elektrische auto voor het Vaticaan

Het is niet de eerste keer dat het Vaticaan elektrische voertuigen gebruikt om de duurzame aspiraties te onderstrepen. Zo ontving paus Benedictus XVI in 2012 van Renault een aangepaste Kangoo Maxi Z.E. en paus Franciscus ontving in 2017 een Nissan Leaf. Maar de auto van Fisker wordt de eerste volledig elektrische pausmobiel die bedoeld is voor openbare optredens van de paus. Een mooie publiciteitsstunt. Niet alleen voor Fisker, maar ook voor de e-mobiliteit in het algemeen. Vandaar dat ook wij hier – na enige aarzeling – aandacht aan besteden.

 

“Meest duurzame auto”

Als het Vaticaan inderdaad duurzame aspiraties heeft, dan is de Fisker Ocean geen verkeerde start. Volgens Fisker is de Ocean SUV ’s werelds meest duurzame voertuig. De Fisker Ocean heeft onder andere milieuvriendelijke, veganistische materialen in het interieur, zoals tapijt dat is gemaakt van plastic afval uit de oceaan. Ook is er een zonnedak over de hele lengte van het dak. Dat kan volgens Fisker genoeg energie kan opwekken om de auto elk jaar zo’n 1.600 km extra bereik te geven. Met het 80kWh accupakket heeft de auto een actieradius van ongeveer 450 km.

Speciale uitvoering

Volgens Fisker leent het ruime interieur van de Ocean zich heel goed voor het ontwerp van een pauselijke auto. Hij krijgt een volledig glazen koepel voor een duidelijk zicht in en uit het voertuig als de paus wordt vervoerd door of in de buurt van mensenmassa’s. Maar een schoonheidsprijs zal het ontwerp niet winnen.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven