Hyundai Ioniq 6

Hyundai Ioniq 6 is zoals verwacht de productieversie van het Prophecy studiemodel

De Hyundai Ioniq 6, die we volgend jaar kunnen verwachten, wordt waarschijnlijk een elektrische sportsedan. Hij zal volgens het laatste nieuws uit de VS worden gebaseerd op het in 2020 gepresenteerde Prophecy studiemodel. Dat betekent dat de Ioniq 6 sportsedan laag en gestroomlijnd wordt.

De Ioniq 5, het eerste model van het nieuwe elektrische submerk Ioniq, is wellicht ook niet helemaal representatief voor de toekomstige modellen. Hyundai had het ontwerp van de Ioniq 5 immers afgeleid van de ‘45’, een studie die op zijn beurt zijn inspiratie vond in de oude Hyundai Pony.

Gestroomlijnd

Maar sowieso breekt Sang Yup Lee, hoofd van het Hyundai Global Design Center, met de Ioniq 6 bewust met de traditie. Hij geeft dit Ioniq-model geen klassiek merkgezicht. De Ioniq 6 kenmerkt zich  door een uitgesproken sportief design. Gelukkig blijven veel kenmerken van het studiemodel behouden. Dat is ook nodig omdat de Koreanen hiermee een luchtweerstandscoëfficiënt van minder dan 0,20 bereiken in het productiemodel. Daarmee zou hij net zo gestroomlijnd zijn als de Mercedes EQS. Daarom zien we bij de Ioniq 6 een langgerekt profiel met een licht naar achteren hellend, glooiend dak, een gebogen onderste raamlijn en slechts licht uitgebouwde wielkasten. De achterkant heeft een klassieke ronde vorm. Het gestructureerde paneel aan de achterzijde vormt daar een schril contrast mee en is op zijn minst bijzonder te noemen (en zou ook wel eens de schrik van iedere wasstraat kunnen zijn).

Hyundai Ioniq 6

E-GMP architectuur

Ook de Ioniq 6 op de E-GMP architectuur te staan. Dit  “Electric Global Modular Platform” is geoptimaliseerd voor plug-in hybride-, waterstof- en volledig elektrische aandrijving. De accu’s bevinden zich net als bij het MEB-platform van Volkswagen in de vloer van het voertuig en hebben ze afhankelijk van het voertuig en de uitvoering verschillende capaciteiten.

Grotere accu’s

Omdat de Ioniq 6 een flinke wielbasis (meer dan drie meter) heeft, passen er tussen de assen van dit model grotere accupakketten. De Ioniq 5 heeft accupakketten met een capaciteit van 58 en 72,6 kWh. In de Ioniq 6 past waarschijnlijk een 73 kWh accupakket. Daardoor neemt de actieradius toe tot naar verwachting 650 tot 700 kilometer. Het basismodel krijgt uiteraard een kleinere accu. De actieradius daarvan zal rond de 500 kilometer bedragen. En ook hier zien we dat de accu’s met 800 volt kunnen worden geladen, met behulp van de Rimac-technologie. Daardoor kunnen de accu’s in 18 minuten tot 80 procent worden opgeladen.

Achterwiel- en vierwielaandrijving

Ook de Ioniq 6 krijgt naar keuze achterwielaandrijving (met één elektromotor) of vierwielaandrijving (met twee elektromotoren). De snelste uitvoering zal de sprint van 0 – 100 km/u in minder dan 3,5 seconde kunnen volbrengen en een topsnelheid van 260 km/u halen.

Hyundai Ioniq 6

Minder ruim

Waar de Ioniq 5 uitblinkt door zijn ruimte, zal dat met de Ioniq 6 even anders zijn. Ondanks de forse lengte van bijna vijf meter en de wielbasis van ruim drie meter had het Prophecy-studiemodel alleen maar ruimte voor twee zitplaatsen voor en twee “noodzitplaatsen” op de tweede zitrij. Dit zal bij het productiemodel niet veel anders zijn.

Wel mogen we aannemen dat de Ioniq 6 een min of meer normaal stuurwiel krijgt. De Prophecy heeft een paar joysticks. Ook zal het uitgesproken futuristische interieur zal bij het seriemodel wat bescheidener en conventioneler zijn. Maar wie weet blijft het grote beeldscherm, dat zich over de hele breedte van de auto uitstrekte, wel behouden. Waarschijnlijk kunnen de stoelen op verschillende manieren worden bewogen en ook als slaapstoel worden neergeklapt. En uiteraard is de connectiviteit in de Ioniq 6 net zo belangrijk als de assistentie- en comfortsystemen.

Ioniq 7 wordt een grote SUV

Als we de geruchten mogen geloven, dan komt in 2024 de Ioniq 7. Dat wordt weer een heel ander mode, namelijk een redelijk grote een forse SUV met maximaal zeven zitplaatsen.

Hyundai Ioniq lijn

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven