Fietsgebruik in Nederland: bijna vijf miljard fietsritjes per jaar

inzichten en feiten over fietsgebruik in Nederland

In Nederland speelt de fiets een cruciale rol in onze mobiliteit. Meer dan een kwart (28%) van alle verplaatsingen wordt in ons land per fiets gemaakt. Deze trend is stabiel gebleven over de tijd, ondanks een lichte daling tijdens de coronapandemie in 2020 en 2021. In 2022 herstelde het aandeel van de fiets weer tot het niveau van 2012-2019​.

Fietsfeiten 2023

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft voor de derde keer nieuwe inzichten en actuele gegevens over het fietsgebruik in Nederland samengebracht in de nieuwe brochure ‘Fietsfeiten 2023’. De recente publicatie ‘Fietsfeiten 2023’ bevat nog meer inzichten over fietsgebruik in Nederland, waaronder de verdeling over de dag, verschillen in afstanden en reistijden tussen gewone fietsen en e-fietsen, en de rol van fietsen in voor- en natransport. Ook behandelt de brochure de maatschappelijke effecten van fietsen, zoals gezondheid, duurzaamheid en verkeersveiligheid​.

Vrouwen en jongeren fietsen relatief het meest

In 2022 legden Nederlanders maar liefst 4,8 miljard fietsritten af, goed voor 18,2 miljard kilometer. Dit betekent gemiddeld 3,0 kilometer per persoon per dag. Fietsen wordt veel gebruikt voor vrijetijdsdoeleinden, maar ook voor werk en onderwijs. Opvallend is dat vrouwen en jongeren relatief het meest fietsen, waarbij vrouwen vooral vaker voor de e-fiets kiezen dan mannen. Stedelijke gebieden kennen een hoger fietsgebruik dan landelijke omgevingen​.

De periode 2012 tot en met 2019 zag een toename van bijna 8% in de afgelegde afstand per fiets. Deze groei zette, zij het in een lager tempo, door in de periode 2019 tot en met 2022. De groeiende populariteit van de e-fiets speelt een sleutelrol in deze toename, terwijl het gebruik van traditionele fietsen daalt​.

Binnen grote steden wordt relatief veel gefietst, met een toename van het fietsgebruik in de periode voor de pandemie. De pandemie zorgde echter voor een lichte daling van het fietsgebruik in steden, grotendeels door een toename in wandelen​.

De belangrijkste feiten op een rij:

  • Nederlanders maakten in 2022 4,8 miljard fietsritten, goed voor 18,2 miljard kilometer.
  • Gemiddeld fietst elke Nederlander 3,0 km per dag.
  • Fietsen is populair voor zowel vrijetijdsbesteding als voor werk en onderwijs.
  • Vrouwen en jongeren zijn de meest frequente fietsgebruikers, met vrouwen die vaker de e-fiets gebruiken.
  • In steden wordt meer gefietst dan in landelijke gebieden.

E-bikes niet alleen voor ouderen

De elektrische fiets annex e-bike blijft volgens het KiM in populariteit stijgen, zelfs tijdens de coronapandemie. Het gebruik van elektrische fietsen is het meest toegenomen onder jongeren en jongvolwassenen, een trend die landelijk is waargenomen. Er zijn echter verschillen in het gebruik van e-bikes tussen de Randstad en andere regio’s​.

Jammer genoeg gaat de stijging van het aantal e-bikes dus niet hard genoeg voor de producenten, waarvan verschillende in de problemen zijn gekomen en zelfs failliet zijn gegaan.

Vorig artikelIedereen kan auto’s maken in China: Xiaomi
Volgend artikelVrijstelling C-rijbewijs slechts tot komende zomer verlengd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in