Vrijstelling C-rijbewijs slechts tot komende zomer verlengd

Vrijstelling C-rijbewijs slechts tot komende zomer verlengd

De transitie van elektrisch rijden krijgt in Nederland, als het gaat om bedrijfswagens, te maken met de nodige uitdagingen. Recente ontwikkelingen, zoals de gedoogregeling rondom het C-rijbewijs voor elektrische bestelwagens die maar tot komende zomer geldt, maken het er voor ondernemers niet gemakkelijker op.

Rijbewijs B versus C en 3500 versus 4250 kilo

Sinds de introductie van elektrische bestelwagens is de vrijstelling van het C-rijbewijs een sleutelfactor geweest in de adoptie van deze voertuigen. Deze regelgeving maakt het mogelijk voor bestuurders met een B-rijbewijs om elektrische bestelwagens tot 4.250 kg te mogen besturen. Deze gewichtslimiet houdt rekening houdt met het extra gewicht van het accupakket. Deze vrijstelling is essentieel voor veel bedrijven essentieel om elektrische bestelwagens te kunnen gebruiken.

Vrijstelling nu tot komende zomer

Er zijn plannen voor nieuwe wetgeving maar zolang die er is niet, heeft men een tijdelijke gedoogregeling ingesteld. Aanvankelijk zou die tot eind dit jaar gelden. Omdat er nog geen zicht is op de nieuwe wetgeving, moest deze gedoogregeling dus verleng worden. Recentelijk heeft het Openbaar Ministerie besloten de vrijstelling slechts met een half jaar te verlengen, tot 1 juli 2024.

Sector teleurgesteld

Deze korte verlenging heeft tot grote teleurstelling geleid in de sector. Belangrijke stakeholders, waaronder DHL, Transport en Logistiek Nederland (TLN), en de RAI Vereniging, hebben hun bezorgdheid geuit over deze beslissing. Zij zien dit als een hindernis voor de voortgang van de sector en een drempel voor de verdere adoptie van elektrische voertuigen.

De reactie van de sector is een mengeling van teleurstelling en dringende oproepen tot actie. Organisaties zoals TLN, BOVAG, RAI Vereniging, en diverse andere brancheorganisaties roepen de politiek op tot een soepeler en langduriger verlenging van de vrijstelling. Zij benadrukken dat deze stap essentieel is om de overgang naar duurzame mobiliteit niet te belemmeren.

Verstrekkende gevolgen voor ondernemers

De praktische gevolgen van deze beslissing zijn verstrekkend. Gebruikers van elektrische bestelwagens worden geconfronteerd met de noodzaak om weer over te stappen op diesel of moeten het laadvermogen van de voertuigen verregaand beperken. Het bijscholen van de chauffeurs is natuurlijk ook een optie, maar dat werkt alleen op de lange termijn en vergt ook een forse investering.

Miljoeneninvesteringen nutteloos op parkeerplaats

Het beperkt uitstellen van de gedoogregeling heeft niet alleen gevolgen voor de bedrijfsvoering, maar ook voor de bredere ambitie van duurzame mobiliteit en investeringen in elektrische voertuigen. De logistieke dienstverleners die al flink hebben geïnvesteerd in elektrische voertuigen, zien dat hun miljoeneninvestering mogelijk werkeloos op het parkeerterrein blijft staan.

COO Roelof Hofman van DHL Nederland vertelde aan de RAI Vereniging wat deze beslissing voor DHL zou kunnen betekenen: “Een bedrijf als DHL kan een investering van 40 miljoen euro letterlijk langs de weg parkeren en wij niet alleen. Maar nog teleurstellender is dat de overheid de energietransitie van de sector hiermee regelrecht dwarsboomt. De overheid die ons eerst opriep deze investering te doen, legt diezelfde bussen nu de facto aan de ketting.”

Vorig artikelFietsgebruik in Nederland: bijna vijf miljard fietsritjes per jaar
Volgend artikelTest: Lucid Air Dream Edition P: is dit de beste elektrische auto van dit moment?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in