Iedereen kan auto’s maken in China: Xiaomi

China is de grootste EV-markt op de planeet en dat trekt steeds weer nieuwe bedrijven aan. Iedere dag verschijnt er een nieuwe auto en iedere week een nieuw merk. En dat is geen overdrijving. De laatste jaren komen er ook meer spelers bij van buiten de traditionele autosector. Een recente nieuwkomer is Xiaomi, een grote Chinese producent van consumentenelektronica. Het bedrijf begon met goedkope mobieltjes, maar maakt inmiddels alles van laptops tot ijskasten tot hippe elektrische stepjes. Xiaomi bouwde vervolgens een ‘ecosysteem’, waarmee al deze apparaten met elkaar en met de  gebruiker kunnen communiceren.

Van smartphones naar EV’s

Xiaomi kreeg vanaf 2020 interesse in de autosector en richtte een nieuwe dochter op; Xiaomi Automobile, gevestigd in de hoofdstad Beijing. Chinese consumenten willen autonoom rijden en daarom begon Xiaomi met het ontwikkelen van ADAS, en creëerde binnen drie jaar een L2+ systeem met lidar. Daarna kwam pas de auto. De eerste Xiaomi is de SU7, een fraaie sedan-coupé getekend door Li Tianyuan, die bij BMW verantwoordelijk was voor de iets minder schone BMW iX. De SU7 is vijf meter lang en heeft een wielbasis van drie meter. De versie met achterwielaandrijving heeft 295 pk en een topsnelheid van 210 km/h. Meer kan ook. De twin-motor versie heeft 664 pk en een top van 260 km/h. De accupakketten koopt Xiaomi van de plank bij BYD en CATL. De auto wordt gekoppeld aan Xiaomi’s ecosystem via een nieuw alles-overkoepelend besturingssysteem met de veelzeggende naam ‘HyperOS’.

De eerste EV is de Xiaomi SU7

De SU7 komt begin volgend jaar op de markt met een vanafprijs van 39.000 euro. Net als veel andere EV-makers doet Xiaomi niet aan dealers. Het gaat auto’s verkopen via bestaande Xiaomi stores in shoppingmalls, waar de auto’s naast de smartphones en de laptops komen te staan. Verder komt er een netwerk van Xiaomi Homes, waar klanten een auto kunnen kopen, kunnen werken, en koffie kunnen leuten. Maar één auto is niet genoeg voor een Chinees merk, en dus komen er binnenkort nog twee modellen bij. Verder werkt Xiaomi aan een nog snellere performance versie van de SU7 én aan een range extender variant.

Men zegt over EV’s weleens gekscherend dat het ijskasten op wielen zijn, maar Xiaomi ziet dat letterlijk zo. Lage kosten en hoge output, daar draait het om. Als Xiaomi net zo efficiënt en flexibel auto’s kan produceren als elektronica zullen we nog veel van het merk gaan horen.

Tekst: Tycho de Feijter

Vorig artikelToyota Urban SUV Concept: een nieuwe elektrische uitdager?
Volgend artikelFietsgebruik in Nederland: bijna vijf miljard fietsritjes per jaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in