elektrische BMW i3

En nu blijft de BMW i3 tóch in productie!

In september vertelde de vorige topman van BMW nog dat het einde van de i3 nabij is. Maar de nieuwe topman Oliver Zipse trekt zijn eigen plan. Hij vindt het onzin om een auto, waarvan de verkoopaantallen jaarlijks nog met 20% stijgen, uit productie te halen. Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen.

“Nog geen nieuwkomer met winstgevend bedrijfsmodel op de markt”

Zipse bekijkt het ook vanuit een ander oogpunt. De i3 is een van de stijliconen van de elektrische auto’s geworden en daarom belangrijk voor de elektrische toekomst van BMW. Bovendien is het een model dat nog steeds winstgevend wordt gebouwd. Dat is bij de concurrentie wel eens anders. Zipse bevestigt dat BMW nog het nodige in te halen heeft op het gebied van e-mobiliteit maar maakt zich niet te veel zorgen over de concurrentie. De meeste gevestigde autofabrikanten zitten in een vergelijkbaar stadium en van de nieuwkomers is het maar de vraag of zij het redden. Volgens Zipse is er niet eens een echte nieuwkomer. Dat klinkt, als we aan bijvoorbeeld Tesla denken, merkwaardig. maar Zipse heeft natuurlijk wel een punt dat geen enkele van de nieuwe autofabrikanten tot nu toe een winstgevend bedrijfsmodel heeft en dat geen enkele daarvan op korte termijn winst zal gaan maken.

BMW neemt afstand van apart submerk voor elektrische modellen

De in 2013 gelanceerde i3 was het eerste model van het nieuwe BMW ‘i’-submerk voor geëlektrificeerde BMW’s. De i3 had zijn eigen productiefaciliteiten en een lichtgewicht koolstof constructie. In plaats van nog meer specifieke i-modellen op de markt te brengen, zoals BMW oorspronkelijk plande, zal het Beierse automerk zich in de toekomst richten op flexibele architecturen voor de reguliere modellen. De nieuwe modellen kunnen dan op één productielijn worden gebouwd met een verbrandingsmotor of met een hybride of volledig elektrische aandrijflijn.

Strategie van Krüger wordt verder voortgezet

De vorige topman van BMW, Harald Krüger, werd door velen bekritiseerd om zijn voorzichtige benadering van e-mobiliteit. Zijn opvolger Zipse wil de huidige strategie, waar hij volgens insiders medeverantwoordelijk voor is, voortzetten.

Waarschijnlijk ook elektrische BMW 1-serie

Vanaf volgend jaar zullen nog meer BMW elektrische auto’s op basis van bestaande modelseries op de markt worden gebracht, waaronder SUV’s, sedans en waarschijnlijk ook compacte wagens. Volgens de laatste geruchten komt er ook een elektrische variant van de BMW 1-serie op de markt.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven