Je elektrische auto opladen zonder eigen oprit

Een openbaar laadpunt aanvragen en een laadpaal voor op de zaak

Door Eneco Emobility

Heb je geen eigen oprit, maar wil je wel heel graag elektrisch rijden? Wees gerust, je groene droom valt niet in duigen zonder een eigen laadpaal. Voor wie een thuislaadpunt geen optie is, bestaan er genoeg andere mogelijkheden. Zo kun je een openbaar laadpunt aanvragen bij de gemeente of via een publieke laadpaalaanbieder. In dit artikel lees je hoe de verschillende aanvraagprocedures verlopen en aan welke voorwaarden je moet voldoen. We laten je ook zien hoe Eneco eMobility je kan helpen als je geen eigen oprit hebt. Heb je bijvoorbeeld wel eens gedacht aan een laadpaal voor op de zaak?

1. Een openbaar laadpunt aanvragen: hoe gaat dat in z’n werk?

Om te beginnen is het handig om te weten welke partijen er betrokken zijn bij de aanvraag van een openbare laadpaal: de gemeente en de laadpaalaanbieder. Aangezien het laadpunt in de openbare ruimte komt te staan, heb je allereerst toestemming nodig van de gemeente. De gemeente bepaalt ook, op basis van haar beleid, waar de openbare laadpaal precies mag worden geplaatst. Een tweede belangrijke speler is de laadpaalaanbieder, die het publieke laadpunt levert, installeert en onderhoudt. Deze aanbieder regelt ook steeds vaker de aanvraagprocedure. De aanvraag dien je dan niet in bij de gemeente, maar bij de aanbieder. Hier komen we later op terug.

2. Wat zijn de meest voorkomende voorwaarden voor het aanvragen van een publiek laadpunt?

Iedere gemeente bepaalt zelf aan welke voorwaarden er voldaan moet worden voor de plaatsing van een openbaar laadpunt. De eisen verschillen dus per gemeente, maar een aantal voorwaarden zien we vaak terugkomen, zoals:

Je hebt geen eigen parkeerterrein en je moet je elektrische auto in de openbare ruimte parkeren.
Binnen een straal van ongeveer 200-250 meter van jouw woon- of werkadres is nog geen publiek laadpunt aanwezig. Of er staat wel een laadpaal binnen die straal, maar die is vaak bezet.
Je woont in de gemeente of je werkt minimaal 20 uur per week in de gemeente waar je de aanvraag doet. Let op, het aantal uur dat je minimaal moet werken in een gemeente verschilt. In Den Haag is dit bijvoorbeeld niet 20 uur, maar 28 uur.
Je rijdt, of gaat een elektrische auto rijden, die minimaal 50 km elektrisch kan rijden. Niet alle hybride auto’s halen die 50 km, maar gelukkig stelt niet iedere gemeente deze voorwaarde.

3. Hoe vraag je een openbaar laadpunt aan?

Er bestaan grofweg twee mogelijkheden: je vraagt de openbare laadpaal aan bij de gemeente of bij een publieke laadpaalaanbieder.

Ben je benieuwd hoe de verschillende aanvraagprocedures precies verlopen? Lees dan hier het hele artikel. We laten je zien hoe je een publieke laadpaal aanvraagt in de gemeenten Utrecht, Den Haag en Rotterdam en via Openbaarladen.nl. Ook vertellen we je meer over hoe wij je kunnen helpen met een laadpaal voor op kantoor.

1 Commentaar

 • Wilgenhof| 13/11/2019 bij 21:34

  Wat klinkt dit toch handig. Bedankt voor deze informatie. Ik zelf heb geen oprit en zat met de vraag als het mogelijk is om een elektrische auto aan te schaffen. Het land is in de ban van groene energie en ik wil er natuurlijk ook deel van uitmaken.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven