vrijdag, 26 april, 2024
Meer...
    Homee-NieuwsDe Pininfarina Battista is meer dan een eerbetoon

    De Pininfarina Battista is meer dan een eerbetoon

    Het technische platform van de Rimac Nevera vormt ook de basis voor de elektrische hypercar van zustermerk Bugatti én voor de Pininfarina Battista. Maar dat wil niet zeggen dat de Italianen niet hun eigen ideeën in de nieuwe elektrische Battista hebben verwerkt.

    De twee elektrische hypersportwagens zijn technisch dus nauw verwant. Het platform komt van het Kroatische Rimac – deels eigendom van de Volkswagen Group en Pininfarina – eigendom van de Indiase Mahindra Group – hebben de sportwagen hun eigen tintje gegeven. En daarmee heeft Pininfarina de naam van de nieuwe elektrische hypercar eer aangedaan. De auto is namelijk vernoemd naar de oprichter en carrosseriebouwer Battista ‘Pinin’ Farina. Maar de auto is niet zomaar een eerbetoon. Men wilde met de Pininfarina Battista ook op technologisch gebied het allerbeste bieden. De samenwerking met Rimac is dan bijna vanzelfsprekend.

    Iets rondere vormen

    Het model moet qua design ook een beetje refereren naar vervlogen tijden. Dit komt tot uiting in het ontwerp, waarbij de Italiaanse ontwerpers gebogen vormen gebruiken dan we bij het meer hoekige model van de Rimac Nevera zien. Dat die vormen worden gewaardeerd, blijkt wel uit het feit dat de Pininfarina Battista dit jaar al een designprijs won op het Concorso d’Eleganza Villa d’Este. Die ronde vormen passen ook wel een beetje bij het concept van de Battista. Dit is immers een GT (Grand Touring) die niet alleen sportief maar ook behoorlijk comfortabel hoort te zijn. De rondere vormen geven hem net een iets minder extreme look.

    Pininfarina Battista

    Specificaties bijna gelijk

    Maar de specificaties zijn nagenoeg gelijk. De vier elektromotoren van de Battista produceren samen een maximumvermogen van maar liefst 1.400 kW. Ook het maximumkoppel van 2.360 Newtonmeter is gelijk. Aangezien ook het gewicht – iets minder dan 2,2 ton – nagenoeg gelijk is zou de sprint van nul tot 100 km/u bij beide modellen even rap moeten gaan. Hoewel Pininfarina alleen “minder dan twee seconden” zegt, geeft Rimac officieel 1,85 seconden op. De topsnelheid van de Rimac Nevera is met 412 km/u wel hoger dan de 350 km/u waarop de Pininfarina Battista waarschijnlijk begrensd is.

    Verder biedt de Pininfarina Battista biedt vijf rijmodi: Calma (kalm), Pura (zuiver), Energica (dynamisch), Furiosa (pittig) en Carattere (karakter), waarbij de verschillende instellingen individueel kunnen worden geselecteerd. Het vermogen wordt daarbij aangepast aan de gewenste rijprestaties. Bij Calma beschikt de bestuurder over 300 kW en 1.180 Nm, bij Pura is dat meer dan verdubbeld naar 745 kW en 1.416 Nm. Bij Energica is er al 1.000 kW en 1.888 Nm beschikbaar. In de stand Furiosa breekt de hel pas echt los. Dan worden de volle 1.400 kW losgelaten en wordt de Battista een beest dat zich heel ontspannen laat temmen. Maar zelfs in de Energica-modus ben je al de snelste op de weg.

    Pininfarina Battista

    Het 120 kWh accupakket geeft de Pininfarina Battista een actieradius van zo’n 500 kilometer. Het DC-laadvermogen ligt dankzij de 800 volt technologie rond de 250 kilowatt. Daarmee kan de accu in slechts 25 minuten van 20 tot 80 procent worden opgeladen.

    Men wil de eerste modellen overigens al rond april 2022 leveren. “Wat de hardware betreft, is de auto klaar,” legt hoofdingenieur Paolo Dellachà uit. Maar de Italianen gaan de systemen op het gebied van rijdynamiek nog verder verfijnen. Ook gaat men de keramische Brembo CCMR-remmen nog verder finetunen. Daarbij zal voormalig Formule 1 coureur Nick Heidfeld de testritten verzorgen.

    Pininfarina Battista

    Prijzen liggen rond de twee miljoen

    Qua verkoopprijs zijn ze ook nagenoeg gelijk. De Rimac Nevera kost twee miljoen euro, de prijzen van de Pininfarina Battista beginnen bij 1,98 miljoen euro. Maar de prijs van de Pininfarina Battista kan rustig een stuk hoger.  “Elke Battista is uniek,” zegt CEO Per Svantesson, en er zijn bijna geen grenzen aan de wensen van de klanten.

    Waar wel een grens aan zit, is het aantal eenheden dat men van de Pininfarina Battista gaat bouwen. Hij wordt alleen in een gelimiteerde oplage van 150 exemplaren gebouwd.

    Gerelateerd

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in

    Meer e-Nieuws

    e-Videos