De TCO van elektrische trucks is volgens de ICCT nu al vergelijkbaar met die van dieseltrucks

TCO elektrische truck dieseltruck lager

In een nieuwe analyseerde de ICCT de totale eigendomskosten van elektrische trucks voor lange afstanden in de zeven Europese landen. Uit de analyse blijkt dat de TCO van elektrische vrachtwagens dit decennium in alle die landen gelijk aan die van dieselvrachtwagens wordt.

En dat is dan nog zonder extra beleidsondersteuning. Volgens de berekeningen van ICCT is de TCO van zware elektrische trekkers voor opleggers zelfs nu al lager dan dieselvrachtwagens. Maar in die berekeningen spelen de huidige subsidies voor de Duitse markt een grote rol. Zonder al die voordeeltjes (aankooppremie, de tolvrijstelling en de CO2-compensatie) zou de exploitatie van elektrische trekkers voor opleggers pas in 2029 lonend zijn.

Overstappen is nu al lonend in Nederland en Frankrijk

De zeven Europese landen waarvoor ICTT een analyse heeft gemaakt waren in 2019 goed voor meer dan 75 procent van de vrachtwagenverkoop in de EU. Het betreft hier Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Maar er zijn aanzienlijke verschillen tussen de landen, met de subsidies in Duitsland als voorbeeld. Maar volgens de studie van ICTT is de overschakeling op elektrische modellen nu al lonend in Nederland (zie deze PDF) en Frankrijk. In andere EU-landen zal de TCO van elektrische trucks pas halverwege het decennium gelijk zijn aan die van dieseltrucks.

Verschil in TCO zit vooral in onderhoud en energie

Elektrische trucks zijn qua aanschaf nog steeds duurder dan dieseltrucks. Maar dat wordt grotendeels gedeeltelijk goedgemaakt door lagere onderhoudskosten en lagere energiekosten. Verder zijn er ook nog de nodige overheidssubsidies en belastingvoordelen. Deze zouden volgens ICCT in de toekomst kunnen worden uitgebreid en ook gewijzigd. Want men acht het bijvoorbeeld minder zinvol om aankooppremies te verstrekken. Een verdere verlaging van de kosten van elektriciteit (ten opzichte van de dieselprijs) heeft meer zin. Ook pleit de organisatie voor het daadwerkelijk ten uitvoer brengen van de voorgenomen Eurovignet-verordening. Met deze regeling wil de EU een CO2-heffing voor vrachtwagens van 8 tot 16 cent per kilometer invoeren.

ICCT

De ICTT (International Council on Clean Transportation) is een onafhankelijke non-profitorganisatie die is opgericht om eersteklas, onbevooroordeeld onderzoek en technische en wetenschappelijke analyses te leveren aan regelgevende instanties op milieugebied. De missie van de ICCT is het verbeteren van de milieuprestaties en energie-efficiëntie van weg-, zee- en luchtvervoer, ten behoeve van de volksgezondheid en het beperken van de klimaatverandering.

Vorig artikelNissan wil grote inhaalslag op het gebied van elektrificatie maken
Volgend artikelDe Pininfarina Battista is meer dan een eerbetoon

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in