Baidu Geely elektrische auto's

Baidu wil elektrische auto’s gaan bouwen met Geely

Zo’n drie jaar geleden verkreeg Baidu al een licentie om in China autonome elektrische auto’s te testen. China’s grootste zoekmachine, dat net als Google langzaam transformeert naar een grote techgigant, wil nu daadwerkelijk elektrische auto’s gaan maken en gaat dat samen met Geely doen.

Joint-venture met Geely

De productie van de elektrische auto’s, die worden uitgerust van allerlei soorten kunstmatige intelligentie, moet plaatsvinden in de fabrieken van Geely. Dit meldt Reuters, onder vermelding van twee bronnen. Baidu en Geely richten een joint venture op, waarbij Baidu een meerderheidsbelang en absolute stemrechten heeft. De software van de geplande elektrische auto’s is afkomstig van Baidu. Geely neemt volgens de bronnen van Reuters de voertuigtechnologie voor zijn rekening. Volgens de bronnen willen de bedrijven Geely’s ‘Sustainable Experience Architecture’ (SEA) gebruiken.

Van zoekmachine naar autonome auto’s

Baidu exploiteert niet alleen China’s meest populaire zoekmachine. Men beschouwt Baidu ook al geruime tijd als een leider in het ontwikkelen van software voor autonoom rijden. Het technologiebedrijf exploiteert bijvoorbeeld al robottaxi’s in verschillende grote Chinese steden. Deze hebben vanwege de veiligheid ook nog steeds chauffeurs aan boord. Baidu investeerde in 2017 overigens al een paar miljard in de Chinese start-up WM Motors, werkte ook samen met JAC en is aandeelhouder van NIO.

China nog steeds een enorme groeimarkt

De samenwerking van deze twee toonaangevende bedrijven in hun vakgebied laat zien hoe graag de Chinese bedrijven hun omzet via deze groeimarkt willen vergroten. China is nog steeds de belangrijkste afzetmarkt voor nieuwe auto’s ter wereld. Ruim 40 procent van alle nieuwe auto’s wordt in China verkocht.

Ook andere Chinese bedrijven stappen in

Baidu is niet het enige Chinese techbedrijven dat de mogelijkheden in de automobiel branche heeft ontdekt. Zo zette Alibaba al een joint venture op met China’s grootste autofabrikant SAIC. Foxconn, toeleverancier van Apple en dus vooral actief op het gebied van mobiele telefoons en tablets, kondigde een eigen platform voor elektrische auto’s aan. Didi Chuxing, wat je kunt beschouwen als een Chinese samenvoeging van TakeAway en Uber, schakelt BYD in elektrische auto’s maken voor zijn eigen dienstverlening. Tencent, China’s grootste internetbedrijf en eigenaar van WeChat, investeerde onder andere in Tesla en NIO.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven