REE chassis

Israëlische startup vindt het wiel opnieuw uit

De ontwikkelaars van het in Tel Aviv gevestigde REE zijn bezig met een ambitieus en baanbrekend concept. Zij hebben alle techniek die er voor een elektrische auto benodigd is, in de wielen ondergebracht. Het resultaat: een laag, licht en leeg chassis waarin alles is geïntegreerd en waarop je van alles kwijt kunt.

De mensen van REE wilden definitief afstappen van de manier waarop auto’s momenteel worden gebouwd. Gebruik makend van de allernieuwste technieken is het ze gelukt om de motor, besturing, wielophanging, aandrijving, remmen, koeling en energiemanagement in de wielen zelf onder te brengen. Hun concept biedt enorm veel mogelijkheden en zou wel eens een grote stap in de ontwikkeling van een nieuwe vorm van mobiliteit kunnen betekenen.

Oneindig veel mogelijkheden

Het chassis van REE is vlak, net als een skateboard. Alleen de wielen en wielkasten steken er bovenuit. De techniek neemt 67% minder ruimte in en is met 384 kilo ook nog eens 33% lichter. Je kunt het chassis gebruiken voor oneindig veel toepassingen. Een SUV met een geavanceerde adaptieve wielophanging, een autonoom rijdende taxi, een camper, een pick-up, een MPV of een vlotte personenauto. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk. Onderstaande video laat de nodige voorproefjes zien.

Wiel opnieuw uitgevonden voor échte revolutie

REE is opgericht door Daniel Barel en Ahishay Sardes. De naam REE is afgeleid van REthink, REdesign, REstructure en REinvent. Er is zo’n zes jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het concept. REE heeft voor de ontwikkeling samengewerkt met vooraanstaande leveranciers in de automotive industrie zoals Linamar, Mitsubishi Corporation, Mushashi, NXP en Tenneco. “De concepten zoals die in het verleden zijn gepresenteerd zijn te beperkt. Ze belemmerden de automobielindustrie om elektrische en autonome voertuigen zo te bouwen zoals ze het liefst wilde”, vertelt Daniel Barel, mede-oprichter en CEO van REE. “Tot op dit moment heeft de automobielindustrie oneindig veel stappen gezet, maar die waren steeds gebaseerd op het traditionele model van de auto van honderd jaar terug. Bij REE zijn we ervan overtuigd dat we het wiel letterlijk en figuurlijk opnieuw uit moesten vinden een echte revolutie in de industrie plaats mogelijk te maken.” Barel claimt dat het chassis van REE veel andere platforms onnodig maakt waardoor de automobielindustrie miljarden aan ontwikkelingskosten kan besparen.

Ree chassis toepassingen

6 Comments

 • Shama| 19/07/2019 bij 11:52

  Trots op Israël. God bless

 • Ger| 18/07/2019 bij 19:59

  en hoe bestuur je dat, hoe veert dat, mooie ontwikkeling maar lijkt me nog lang niet uitontwikkeld

 • Heino| 18/07/2019 bij 12:43

  Mensen zouden meer samen moeten werken met Israël in plaats van hen altijd overal de schuld van geven.

 • Nico| 17/07/2019 bij 16:03

  Het zullen eens geen Israëlisch zijn.

 • Jan te Lindert| 17/07/2019 bij 13:53

  Dat is nu de wijsheid waar Salomo om vroeg en doorwerkt in de geslachten daarna. Shalom voor Israel.

 • Geert Dijkstra| 17/07/2019 bij 13:09

  Een model anders dan voorgaande maar als het lichter en prima werkt altijd doen.

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven