woensdag, 7 december, 2022
Homee-NieuwsVolkswagen ID.3 was in oktober de best verkochte elektrische auto in Europa

Volkswagen ID.3 was in oktober de best verkochte elektrische auto in Europa

De wereldwijde coronapandemie leidde tot een daling van de autoverkopen. Maar dankzij de diverse overheidssubsidies verkopen elektrische auto’s in veel landen beter dan ooit. Zo is in Europa de ID.3, de nieuwe elektrische auto van Volkswagen, bijzonder populair.

Daling in oktober was gering

Volgens marktanalisten van het Jato Dynamics is het aantal registraties van nieuwe auto’s in de loop van het jaar, ongeacht het type aandrijving, met 27 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Er zijn dit jaar tot nu toe 9,7 miljoen voertuigen in Europa geregistreerd. Positief is wel dat in oktober de op één na kleinste daling van dit jaar plaatsvond, met een min van zeven procent.

‘Elektrische’ voertuigen

Daarvan waren, alweer volgens de gegevens van Jato Dynamics, 302.587 nieuwe elektrische voertuigen. Dit komt overeen met een hoog marktaandeel van 26,8 procent, iets meer dan de 26,3 procent die de dieselauto’s innemen. Maar hierbij moeten we wel opmerken dat Jato Dynamics niet alleen volledig elektrische auto’s (BEV’s) maar ook plug-in hybriden (PHEV) en ‘normale’ en ‘milde’ hybrides als elektrische voertuigen meetelt. Niettemin is het natuurlijk positief dat er in ieder geval meer van die ‘elektrische’ voertuigen dan diesel zijn geregistreerd.

Registratie volledig elektrische auto’s bijna verdrievoudigd

In vergelijking met vorig jaar is het aantal nieuwe inschrijvingen van elektrische voertuigen met 153 procent gestegen. Milde hybriden, die zorgen voor een grotere efficiëntie van de verbrandingsmotor maar waarmee je niet een tijdje volledig elektrisch kunt rijden, namen een groot deel hiervan voor hun rekening (32 procent). De volledig elektrische auto’s op batterijen lieten in de loop van het jaar een stijging zien van 197 procent.

Meer dan 10.000 keer de VW ID.3

Dat Volkswagen de ID.3 massaal produceert, is wel te zien aan de cijers. In oktober werden in Europa 71.800 nieuwe volledig elektrische auto’s geregistreerd. Daaronder waren 10.590 eenheden van de Volkswagen ID.3. Het nieuwe model van Volkswagen, dat sinds september wordt geleverd, was daarmee de best verkochte elektrische auto van Europa. Over alle aandrijftypes heen behaalde de compacte elektrische auto de 29e plaats in de nieuwe registraties.

Vooral zakelijk gebruik

Volgens Jato Dynamics is het succes van de ID.3 vooral te danken aan zakelijke en wagenparkklanten, die in oktober meer dan de helft van de nieuwe inschrijvingen van deze auto voor hun rekening namen. De grote vraag naar het eerste lid van VW’s ID-familie maakte de Volkswagen Groep in oktober ook de grootste fabrikant van elektrische voertuigen in Europa, met een marktaandeel van 25 procent. Als we kijken naar volledig elektrische auto’s was dit percentage zelfs 29 procent.

“De Volkswagen Groep haalt zijn concurrenten in hoog tempo in, mede dankzij zijn sterke aanwezigheid in Noord- en Centraal-Europa, waar de belangstelling voor elektrische voertuigen blijft groeien”, zegt Jato Dynamics-analist Felipe Munoz.

Gerelateerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertisment -

e-Nieuws

Stem op de EV van het jaar 2023 en maak kans op € 1.000 gratis laadtegoed

Kies de auto waarvan jij vindt dat dit de meest interessante nieuwe EV is, per segment. Je mag er een onderbouwing bijleveren. Uit alle inzendingen verloten wij weer € 1.000 gratis laadtegoed. Dat is zo'n 15.000 tot 20.000 km gratis elektrisch rijden - afhankelijk van laadtarieven en verbruik.

e-Videos