Utrecht heeft primeur met vehicle-to-gridproject van Renault en We Drive Solar

Koning Willem-Alexander heeft vandaag een nieuw energie- en mobiliteitsecosysteem geopend in Utrecht. Het is ontwikkeld door We Drive Solar in samenwerking met Renault. Het systeem maakt gebruik van Renault Zoe-deelauto’s en laadpalen waarmee die zowel kunnen laden als ontladen.

Daarmee is de Renault Zoe verworden tot een soort batterij op wielen, die lokale zonne-energie kan opslaan en op een later moment kan terugleveren aan het elektriciteitsnetwerk. In 2019 wordt in Utrecht een proef gedaan met een aantal deelauto’s van We Drive Solar. Daartoe worden ten minste 145 zogenoemde bidirectionele oplaadpunten in de stad geïnstalleerd.

Nieuw laadprotocol

Utrecht heeft in die zin een primeur, want het systeem maakt gebruik van het nieuwe ISO15118-protocol voor AC bidirectioneel laden, dat momenteel definitief wordt gemaakt. Bij bidirectioneel laden – ook wel omkeerbaar laden of vehicle-to-grid genoemd – wordt het laden en ontladen van een autobatterij aangepast aan de behoeften van de gebruiker én het elektriciteitsnetwerk.

Pieken opvangen

De batterij van een EV wordt bijvoorbeeld maximaal opgeladen als het aanbod van elektriciteit groter is dan de vraag, vooral tijdens pieken in de productie van hernieuwbare energie. Andersom kan een batterij ook elektriciteit terugleveren aan het netwerk als er pieken in het verbruik zijn. EV’s kunnen op die manier dienen als tijdelijke opslag van groene energie.

Profiteren van groene energie

Zo profiteert het netwerk optimaal van de lokale productie van die energie en is het dus mogelijk om de kosten van de infrastructuur terug te brengen. Klanten profiteren zo van goedkopere en groenere energie. Bovendien hebben zij financieel voordeel van het feit dat zij zelf opgewekte energie (door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak van een huis) aan het net kunnen leveren.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven