Sony Vision-S elektrische auto

Sony presenteert elektrische auto op CES Las Vegas

Een elektrische auto van Sony, wie had dat gedacht. Natuurlijk gaan er al een paar jaar de nodige geruchten rond. Toch blijft het een verrassing, de Vision-S die Sony gisteren presenteerde op de CES in Las Vegas.

Sony wordt waarschijnlijk geen autofabrikant

Nu rijst natuurlijk de vraag of deze elektrische auto van Sony ooit in productie zal gaan. Daar heeft Sony zich totaal niet over uitgelaten. In het verleden heeft Sony wel eens door laten schemeren dat het vooral op zoek is naar een samenwerking met een autofabrikant. Het bedrijf heeft dus niet de ambitie om zelf een autofabrikant te worden of elektrische auto’s te gaan bouwen. De Vision-S is dan ook maar een studieproject waarmee Sony waartoe het op het gebied van elektronica in staat is. Sony geeft aan dat de ‘Vision-S’ bedoeld is “om bij te dragen aan veiligheid, betrouwbaarheid, comfort en entertainment op het gebied van mobiliteit”.

Sensoren en geavanceerde kunstmatige intelligentie

Sony heeft de Vison-S uitgerust met een flinke hoeveelheid sensoren en bijbehorende beeld- en sensortechnologieën. De software bevat geavanceerde kunstmatige intelligentie, telecommunicatie en cloud-technologieën. De sensoren en software kunnen mensen en objecten binnen en buiten het voertuig herkennen voor “hoogontwikkelde rijondersteuning”.  Dat betreft niet alleen rijassistentiesystemen maar ook autonoom rijden. Dat er ook nog een hoogwaardig geluidssysteem aanwezig is, evenals een hele reeks (panoramische) beeldschermen in het dashboard en achter de voorstoelen, is voor Sony niet meer dan vanzelfsprekend.

Platform

Het schijnt dat Sony een soort van universeel platform voor de Vision-S heeft ontwikkeld, dat ook geschikt zou moeten zijn voor andere voertuigtypes zoals kleine bestelwagens. Dit platform is in samenwerking met bekende automotive toeleveranciers zoals Benteler, Bosch, Magna en ZF ontwikkeld. Over de specificaties is helaas maar weinig bekend. De auto is 4,90 m lang en krijgt twee elektromotoren. Die hebben samen een vermogen van 400 kW. Daarmee haalt de auto een topsnelheid van 240 km/uur en accelereert hij in 4,8 seconden van nul naar honderd. De actieradius en laadsnelheid, niet geheel onbelangrijk bij een elektrische auto, zijn helaas onbekend. Het feit dat Sony een platform heeft ontwikkeld, zou kunnen aangeven dat Sony tóch plannen heeft om zelf auto’s te gaan bouwen. Anders zou het wel een platform van een autofabrikant gebruiken.

Ruimte voor vier personen

Net als bij de meeste elektrische auto’s bevindt het accupakket zich in de bodem. Daardoor heeft de auto een geheel vlakke vloer. Vanwege de lange wielbasis biedt de auto meer dan genoeg ruimte voor vier personen. Opvallend is wel dat Sony het interieur zo vol heeft gebouwd – inclusief een midenconsole – dat je heel weinig van die vlakke bodemplaat merkt.

 

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven