Albert Heijn supermarkten worden beleverd met zonnestroom

Albert Heijn supermarkten worden beleverd met zonnestroom

Niet alleen de fabrikanten van personenauto’s werken hard aan een reductie van de CO2-uitstoot. De Nederlandse transportsector moet de CO2-uitstoot ook flink verminderen. De regering heeft tot doel gesteld dat deze sector in 2030 zo’n 7,3 megaton minder CO2 uitstoot.

Samenwerking

Daarom hebben supermarktketen Albert Heijn en de DAF Trucks, Peter Appel Transport, Simon Loos, TNO, VDL Groep en Heliox de handen ineengeslagen. Samen zijn ze duurzame oplossingen zero-emissie transport met elektrische trucks gaan testen.

Proeftuin

De partners hebben een jaar geleden al een proeftuin opgezet. Daarin worden elektrische en plug-in hybride trucks ingezet om vanaf Albert Heijns regionale distributiecentrum in Zaandam de supermarkten in de binnenstad emissievrij te beleveren. Hierbij worden de modernste technieken ingezet om Albert Heijn-winkels stil, schoon en duurzaam te beleveren.

Zonnepanelen

De energie voor het gehele systeem is afkomstig van duizenden zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum. Door het gebruik van lokale zonnestroom is er sprake van een volledig duurzaam systeem van bron tot wiel.

Oplaadtijd gehalveerd door verbeterd laadsysteem

Het hele laadsysteem is onlangs uitgebreid en opgewaardeerd. VLD plaatste onder anderen een extra Heliox lader van 300 kW en modificeerde ook twee bestaande laders met een slimme verdeler en twee vloeistofgekoelde laadpalen per lader. De upgrade brengt het hele laadsysteem naar een beduidend hoger niveau. De vloeistofgekoelde laadkabels en stekkers halveren de oplaadtijd van de accu’s van de elektrische trucks. Het volledig opladen is teruggebracht van 70 minuten naar 35 minuten. De accu’s worden in de praktijk nooit helemaal leeg gereden. Daarom verwacht men de laadtijd minder dan 30 minuten zal zijn. Door de korte laad/wachttijden kan de rittenplanning nog verder worden geoptimaliseerd.

“Vooravond van energietransitie voor elektrische bussen en trucks”

Volgens Koen van Haperen, CCO van Heliox, is de transformatie van de transportsector in gang gezet. Hij vertelt dat Heliox “dankbaar is om aan de vooravond van de energietransitie voor elektrische bussen en trucks te staan.” Peter Leegstraten, Manager Transport Expertise van Albert Heijn: “Met onze partners in dit project leren we elke dag iets op weg naar zero-emissie distributie op grote schaal. De stap naar 300 kW-laden met vloeistof gekoelde kabels is voor ons heel belangrijk in ons intensieve proces dat 24 uur per dag en 7 dagen per week doorgaat. In dat proces willen we voorkomen dat chauffeurs moeten wachten op het bijladen van batterijen. Met deze stap komen we een stuk dichter bij dat doel.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven