Rij-impressie BMW i4 M50 – een overtuigende elektrische sportsedan

Zeker, ben ik overtuigd. Wat in eerste instantie sceptisch begon, want de M-beleving bij BMW is meer dan het beschikbaar stellen van veel vermogen. Beleving, betrokkenheid bij het rijden, nauwkeurigheid in het rijgedrag en scherpte in het onderstel, dat maakt van een BMW een BMW M. En da’s gelukt met deze i4 M50.

Een echte M

Er zijn inmiddels meer merken die performance-versies leveren van bestaande EV’s. Tesla startte met het kunstje. De Model S P100D en later de Model S en Model 3 Performance zijn schrikbarend snel. Indrukwekkend, dat zeker, maar van een groot onderscheid, behalve het snelheidspotentieel, tussen een Performance-versie en een standaard variant is amper sprake. En precies dat kunstje beheersen ze uitstekend bij M Motorsport, in Beieren. Een BMW M biedt veel power, stijfheid in de body, nauwkeurigheid in de besturing, een fijnzinnig afgestemd onderstel en remmen waar je het benauwd van krijgt. Deze volledig elektrische BMW i4 M50 heeft het allemaal. En daarmee is het onderscheid tussen de standaard BMW i4 met 340 en de 544 pk sterke M50 dusdanig aanvaardbaar dat de M50 het M-label met verve mag dragen.

Prijsverschil meer dan waard

Nu bestellen is begin volgend jaar rijden in de M50. Hetgeen overigens niet geldt voor de BMW iX, die gelijktijdig in en om Berchtesgaden, waar zowel Hitler als Göring een woning hadden staan, werd geïntroduceerd. BMW vraagt voor de i4 60.700,- euro en voor de i4 M50 73.496,- euro. Voor die meerprijs van ongeveer 13.000,- euro krijg je als consument behoorlijk wat terug. Los van de 204 extra pk’s, heeft de M50 vierwielaandrijving tegen achterwielaandrijving, hoewel de liefhebber misschien wel de voorkeur geeft aan aandrijving voor louter de achterwielen. De extra synchroonmotor voorin zorgt voor een sprinttijd naar 100 km/h in 3,9 seconden. Vlot zat. BMW begrenst de topsnelheid op 225 km/h, waar Tesla de Model 3 Performance laat door trekken tot dik 260 km/h.

Remsysteem is een uitblinker

Maar het prijsverschil tussen de i4 en de i4 M50 zit ‘m in veel meer zaken. Neem de remmen. M Motorsport heeft een totaal ander remsysteem ontwikkeld, ‘integrated brake system’ genaamd. Het systeem blinkt uit in agressie en doseerbaarheid. Het gevoel in het pedaal is ronduit sensationeel. Tijdens een rit door de zuidkant van de Alpen hadden we echt serieus de gang erin, en keer op keer konden we vertrouwen op extreem veel stopkracht.

Ook voor petrolheads

Verder heeft BMW de stijfheid laten toenemen, door dikke strutbars tussen de voorpoten aan te brengen, naast extra verstevigingen in de carrosserie. De besturing verloopt een fractie minder licht dan in de standaard i4 en je zit op geweldige M-zetels, als je althans de optie daarvoor aankruist. Meer stijfheid, meer beleving, een nauwkeuring stuurgedrag, geweldige remmen en optisch op M-niveau gebracht, dat is wat de i4 M50 is. De auto derhalve waar de verstokte petrolhead zomaar in een elektrohead zou kunnen transformeren.

Tekst: Werner Budding
Video: Rob Steltman

Vorig artikelVolgende mijlpaal voor Xpeng
Volgend artikelEvergrande Auto zet plannen ondanks financiële malaise gewoon voort

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in