Fusie PSA en FCA

PSA en FCA gaan samen verder als vierde autobedrijf ter wereld

FCA flirtte al eerder met Renault, maar ving daar bot. Maar de fusie met de Groupe PSA was echt razendsnel beklonken. We weten natuurlijk niet wat zich achter de schermen heeft afgespeeld maar dit ging naar ons idee verbluffend snel. Met de fusie tussen PSA en FCA ontstaat het vierde autobedrijf ter wereld.

Indrukwekkend merkenpalet

Samen verkocht deze concerns bijna 9 miljoenauto’s. De gezamenlijke omzet bedroeg ruim 160 miljard euro. Het rijtje merken dat onder één moedermaatschappij komt te vallen is ronduit indrukwekkend: Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Fiat, Jeep, Lancia, Opel, Peugeot en RAM.

Nieuw tijdperk

De twee autobedrijven vormen samen een nieuwe onderneming die de kracht van PSA in Europa moet combineren met de positie van FCA in Amerika. Uiteraard moeten we in Europa ook niet het marktaandeel van Fiat in Italië niet vergeten. De nieuwe onderneming moet de uitgebreide en groeiende capaciteiten van beide bedrijven verenigen. Hierbij moet je denken aan de technologieën op het gebied van e-mobiliteit en digitale connectiviteit.

Hoofdzetel in Amsterdam

Wat opvallend lijkt: Nederland wordt de hoofdzetel van het nieuwe concern. Dat heeft echter te maken met het feit dat FCA altijd al hier gevestigd was. De officiële beursnoteringen zijn in Amsterdam, Milaan en New York. Carlos Tavares wordt de CEO van het nieuwe bedrijf, John Elkann is benoemd tot bestuursvoorzitter. Er is nog niets gezegd over de rol van Mike Manley, de huidige CEO van FCA.

Besparingen

De fusie moet uiteraard ook tot de nodige besparingen leiden. Men verwacht dat er jaarlijks zo’n 3,7 miljard euro kan worden bespaard. Zo’n 80% daarvan moet al binnen vier jaar zijn gerealiseerd. Wie verwacht dat dit ten koste van arbeidsplaatsen gaat: men gaat er niet van uit dat er fabrieken gesloten zullen worden.

Bindende overeenkomst

De Raad van Bestuur van beide bedrijven heeft de teams mandaat verleend om binnen enkele weken een bindende overeenkomst op te stellen. Het management van beide fusiepartners vindt het logisch dat beide bedrijven deze moedige stap zetten. Hiermee creëren zij een leidend concern dat kan profiteren van schaalvergroting en een efficiënte samenvoeging van de capaciteiten van beide bedrijven.

Mooie toekomst voor gecombineerd bedrijf

Carlos Tavares, de huidige bestuursvoorzitter van PSA en de toekomstige CEO van het nieuwe concern: “Dit samengaan creëert belangrijke waarde voor alle aandeelhouders. Het opent een mooie toekomst voor het gecombineerde bedrijf. Ik ben blij met het werk dat ik al gedaan heb met Mike. Ik werk graag met hem verder om samen een groots bedrijf op te bouwen.” Mike Manley, nu nog de CEO van FCA: “Ik ben erg verheugd met de kans om samen met Carlos en zijn team te werken in wat potentieel een combinatie is die de autosector zal veranderen. We werken al heel lang samen met Groupe PSA. Ik ben ervan overtuigd dat we samen een wereldwijd mobiliteitsbedrijf van wereldklasse op kunnen bouwen.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven