Opel Vivaro-e Hydrogen met brandstofcel is al in september leverbaar

Vorige maand presenteerde Stellantis een aandrijflijn met een op waterstof werkende brandstofcel. Toen leek het nog een beetje toekomstmuziek. Nu presenteert men de nieuwe Opel Vivaro-e Hydrogen, een bestelwagen met die aandrijflijn. Bovendien gaat nog dit jaar het eerste model de weg op.

Dat eerste model is bovendien geen prototype maar een geheel gebruiksklaar productie-exemplaar. Het is de bedoeling dat de eerste voertuigen vanaf de herfst aan wagenparkklanten worden geleverd. Volgens Opel is de brandstofceltechnologie de ideale oplossing voor klanten die lange afstanden willen afleggen met een emissievrije bestelwagen of die door hun bedrijfsmodel afhankelijk zijn van het snel kunnen bijtanken. En Opel blijkt dus de drijvende kracht te zijn achter de ontwikkeling van waterstof-brandstofceltechnologie voor moederbedrijf Stellantis.

“Waterstof is een toekomstgerichte oplossing voor een efficiënt energiesysteem zonder fossiele brandstoffen,” zegt Opel CEO Michael Lohscheller. “Wij hebben meer dan 20 jaar ervaring met de ontwikkeling van waterstof-brandstofcelvoertuigen. Dit aandrijfsysteem combineert alle voordelen van nulemissie, lange actieradius en korte tankstops.”

De Vivaro-e Hydrogen wordt geproduceerd bij Opel Special Vehicles (OSV) in Rüsselsheim. Het hoofdkwartier van het merk is ook de thuisbasis van het wereldwijde “Hydrogen & Fuel Cell Competence Center” van de Stellantis Group, dat eerder dit jaar ontstond uit de fusie van Opel-moeder PSA met FCA (Fiat-Chrysler Automobiles).

Waterstof- en brandstofceltechnologie

Voor wie niet zo bekend is met de waterstof- en brandstofceltechnologie: het betreft hier een elektrische auto met een relatief kleine accu. Deze accu dient min of meer als buffer en wordt voortdurend opgeladen door een brandstofcel die waterstof als brandstof gebruikt. Dat maakt het mogelijk om een emissievrij voertuig met een grote actieradius bouwen, dat men snel kan bijtanken.

De enige uitdaging is het geringe aantal waterstoftankstations. Daar wordt (met name in Duitsland en Frankrijk) aan gewerkt, maar het zijn er nu nog gewoon weinig. Bij bedrijfswagens, die vaak langs vaste routes rijden of zelfs rondom één centraal punt rijden, is dat makkelijker want dan kun je volstaan met één of een beperkt aantal waterstoftankstations.

Opel Vivaro-e Hydrogen

Vivaro-e Hydrogen

De Vivaro-e Hydrogen kan met een volle tank waterstof 400 kilometer volgens de WLTP-cyclus afleggen. Het tanken duurt volgens Opel slechts drie minuten. Dat is ongeveer even snel is als een bestelwagen met een conventionele verbrandingsmotor voltanken.

Opel heeft de technologie bij de Vivaro-e Hydrogen zo ondergebracht dat de bestelwagen net zoveel ruimte biedt als bij een conventionele aandrijflijnen. Verder zal de nieuwe Vivaro-e Hydrogen in twee lengtes, M (4959 mm) en L (5306 mm), verkrijgbaar zijn.

De nieuwe Opel Vivaro-e Hydrogen is in feite gebaseerd op de reeds beschikbare elektrische Vivaro-e. In de Vivaro-e Hydrogen genereert de brandstofcel elektriciteit uit waterstof en lucht door middel van een katalysator om de elektromotor aan te drijven. Hij heeft een uitlaat maar daaruit komt slechts pure waterdamp.

De 45 kW brandstofcel levert genoeg energie om met de Vivaro-e Hydrogen op een normale kruissnelheid op de snelweg te rijden. Bij het starten of optrekken helpt de 10,5 kWh li-ionaccu, die onder de voorstoelen is geplaatst, om piekbelastingen op te vangen. Volgens Opel werkt het brandstofcelsysteem op die manier altijd onder optimale bedrijfsomstandigheden. Dat verlengt naar eigen zeggen de levensduur. Ook heeft de Vivaro-e Hydrogen het voordeel van een elektrische aandrijving: de remenergie kan worden teruggewonnen en via de elektromotor als elektriciteit in de accu worden ingevoerd. Desgewenst kan men de accu ook gewoon via een laadkabel opladen waarmee de auto een bereik van 50 kilometer heeft.

Net zo ruim, meer laadvermogen

De brandstofcel bevindt zich bij de Vivaro-e Hydrogen onder de motorkap. Daar is door het ontbreken van een verbrandingsmotor ruimte genoeg. De aandrijfaccu in de onderzijde van de ‘normale’ elektrische Vivaro-e wordt vervangen door drie koolstofvezel waterstoftanks. De carrosserie en de laadruimte zijn onveranderd. Het laadvolume blijft volledig intact en varieert, afhankelijk van de carrosserievariant van 5,3 tot 6,1 kubieke meter. Het laadvermogen neemt dankzij de kleinere en lichtere accu toe tot 1100 kilogram. Het ladern van de Vivaro-e Hydrogen kan via de achterkant of via de twee schuifdeuren aan de zijkant.

Vorig artikelDuurtest BMW iX3 – Introductie
Volgend artikelKabinet wil samenwerkingen in de mobiliteitssector stimuleren

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in