Test Maserati GranTurismo Folgore: eerste EV-sportcoupé, en meteen een goeie

Als één merk een serieuze uitdaging heeft om de huidige elektrificering kundig te doorstaan, zonder pijnlijk afbreuk te doen aan het verleden, dan is het Maserati. Met de elektrische GranTurismo bewijzen de Italianen dat ze begrijpen wat de bedoeling is.

Geen 1200, maar 750 pk

Nee, geen bulderende V8, snerpend, opzwepend, schel bij hoge toeren, wel een digitale sound die in de verte doet denken een potente zescilinder. Maserati blijft trouw aan geluid, artificieel weliswaar, maar best goed gedaan en gelijktijdig een indicatie voor de bestuurder bij welke snelheden hij of zij de Folgore aan het rondslingeren is. Maar eerst even de techniek. Een GranTurismo is ook ‘gewoon’ met een benzinemotor verkrijgbaar. Om zowel een elektrische als een benzine variant efficiënt te kunnen bouwen, delen beide aandrijflijnen de bodemplaat. Waar bij de benzineversies een cardanas van de motor via een dikke tunnel door het midden van het interieur naar achteren loopt, daar heeft de Folgore een batterijpakket (93 kWh bruto) in die tunnel, de cardan is tenslotte niet nodig bij een elektrische auto. Achter voorzien twee elektromotoren de achterwielen van kracht, vóór één elektromotor. Elke motor levert individueel 400 pk, wat opgeteld een serieuze 1200 paarden zou zijn. Omdat het batterijpakket zoveel energie niet kan leveren om al dat vermogen tegelijk uit de motoren te laten komen, is de boel terug getuned naar maximaal 750 pk, is standje ‘corsa’.

Top van 320 km/h

Nog altijd een beste scheut kracht, die de GranTurismo in 2,7 seconden naar 100 km/h laat knallen, en een top levert van 320 km/h. Puike cijfers. Het goede aan het feit dat de powertrein dus marge in het te leveren vermogen heeft, zit ‘m in het feit dat één individuele motor wel meer vermogen kan leveren dan de andere, waardoor een heel specifieke krachtverdeling kan worden georganiseerd. Zodoende kan één motor achter een andere hoeveelheid vermogen leveren dan de andere. In de praktijk kun je serieus knallen met de Folgore; tot aan het misselijkmakende aan toe. Nou reed ik in een kletsnat achterland van Nice, op tamelijk smalle weggetjes, dus echt uitknijpen lukte niet. Maar als je de GranTurismo naar een circuit brengt, ben ik ervan overtuigd dat je er het geweldige dingen mee kunt uithalen.

800 Volt dus 270 kW laden

Opvallend is fijne samenwerking tussen het regenereren van de aandrijflijn (met flippers in activiteit te veranderen) en het aangrijpen van de remklauwen op de schijven; je voelt geen enkele overgang. Met 2260 kilo is de GranTurismo geen vlieggewicht, maar doordat de batterij niet extreem groot is, zoals gezegd 92,5 kWh (83 kWh netto), is het gewicht toch enigszins binnen de perken gebleven. Nu rijdt de Folgore (zo’n 450 kilo zwaarder dan de benzineversie) als een coupé met gevoelsmatig een gewicht van zo’n 1700 kilo. Om toch een lange rit acceptabel te laten verlopen qua reistijd, heeft Maserati gekozen voor een 800 Volt laadsysteem in het batterijpakket, dat laden aan maximaal 270 kW mogelijk maakt. Aan de juiste paal zou dat een score zijn van 10 tot 80 procent accuvulling in tien minuten. Ook Porsche hanteert diezelfde filosofie bij de naderende elektrische sportauto’s als de 718 en later de 911; geen extreem grote accu, wel heel snel laden.

Onverwacht goed

We kunnen stellen dat Maserati een echt goede elektrische sportcoupé heeft gebouwd. Onverwacht goed eigenlijk en misschien wel de lekkerste Maserati in tijden, die bovendien nogal toekomstbestendig is voor het merk. De GranTurismo Folgore (kost twee ton) bewijst ook dat er weldegelijk toekomst is voor sportauto bouwers. Behouden zijn de belangrijkste merkwaarden: mooi design, een prachtig interieur dat voorzien is van een prima functionerend multimediasysteem, je kunt er met vier man in (twee liefst niet al te grote personen achterin), het artificiële geluid prikkelt op een positieve wijze de trommelvliezen en als bonus rijdt de Folgore door zijn gelijke gewichtsverdeling gewoon echt als een goede sportcoupé.

Tekst: Werner Budding, camera: Rob Steltman

Vorig artikelHet heetste nieuws van de Beijing Auto Show in China. Deel 2
Volgend artikelEen frisse wind voor Seres met een nieuw en vernieuwd model

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in