Na de introductie van de iX3 afgelopen jaar, bestempelden we deze SUV van BMW als de meest sportief rijdende elektrische auto van dat moment. We gaan nu een half jaar ervaren hoe het leven in de midsize-SUV van BMW is. Reikwijdte, autonome functies, bouwkwaliteit, functionaliteiten, laadsnelheid, in al dat soort zaken duiken we.

BMW iX3 duurtest

Phytonicblau

Eerst even voorstellen. De in Phytonicblau gespoten X3 haalt 286 pk, uit één elektromotor. Een lekker getal, 286; dit is typisch zo’n fiscale hoeveelheid vermogen, zoals 192 pk dat ook was. Er zijn in de historie van BMW veel modellen geweest die 286 pk leverden. Deze iX3 dus ook. En het mooie is: alle paarden zijn voor de achterwielen bedoeld, maar daarover in een latere update op dit e-mobility platform meer, eveneens over het waarom van die achterwielaandrijving.

BMW staat bekend om de vele mogelijkheden om modellen op smaak te brengen, oftewel, een rijk gevulde optielijst. Bij de iX3 ben je echter relatief snel klaar. Zes kleuren, twee soorten wielen, waarvan de 20 inch Aerodynamic wielen onder onze iX3 zitten. Doordat de wielen, zowel de standaard 19 inch als deze optionele 20 duims exemplaren, vrij dicht zijn uitgevoerd, oogt de iX3 niet heel stoer. Vanwege de vorm van de wielen trekt de rijwind er echter vrij gemakkelijk langs, hetgeen de efficiëntie ten goede komt.

Onze iX3 heeft het High Executive pakket, hetgeen zes mille extra kost, maar waarmee de uitrusting meteen uiterst omvangrijk is, met elektrische verwarmbare stoelen, met leer bekleed, een flink head-up display, elektrisch bedienbare achterklep (alleen open op afstand, niet dicht), wifi hotspot, grootlicht assistent, ‘M’ adaptief onderstel en meer fijns.

 

 

Gelijk geprijsde versies

Er zit dus standaard veel op deze elektrische BMW. Een kunstje dat autofabrikanten natuurlijk vaker toepassen bij EV’s. De prijs van een elektrische auto wordt hoofdzakelijk bepaald door de accu. Dat maakt een EV kostbaar, maar om de relatief forse prijs acceptabel te maken, voeren fabrikanten zo’n model vaak uit met een volle specslijst. Opties zijn voor een autofabrikant nu eenmaal niet erg kostbaar, maar geven de consument wel het idee dat zij ‘waar voor hun euro’s krijgen’. De vanafprijs van de iX3 bedraagt 67.500,- euro. Een 292 pk sterke hybride X3 kost 62 mille en een X3 met een dieselmotor (150 pk) staat voor ongeveer hetzelfde bedrag in de prijslijst.

BMW iX3 verbruik

Lezers

Via onze social media hebben we al tal van vragen en opmerking ontvangen van lezers die in een iX3 rijden. Zo meldt Martine Franken dat het adaptief rijden gewenning vraagt. ‘Heb je eenmaal beet, dan is het genieten’. Zo ervaren wij dat ook. Al moeten we er meteen bij zeggen dat we niet dagelijks gebruikmaken van cruisecontrole met afstand radar en de automatisch bijstuur-functie. Binnenkort doen we dat een dag lang.

Dan kunnen we direct nagaan of dat nog een positieve bijdrage heeft op het energieverbruik van de BMW. Niet dat de EV-SUV hierin teleurstelt. Integendeel: terwijl we gewoon netjes met het verkeer mee rollen (of soms zelfs de koppositie pakken…) halen we 19,6 kWh, dat is gunstiger dan de 21,9 kWh die de fabriek opgeeft. Een nachtelijk rit met een gemiddelde van 150 km/h leverde een verbruik van 26,2 kWh op.

Sander reageerde met de opmerking dat hij zijn iX3 net heeft ontvangen, en dat hij 21 inch X3M-wielen, skirts en ‘de juiste’ nieren heeft laten monteren. Die wijzingen maken de iX3 ontegenzeggelijk fraaier, maar dergelijke wielen met bijbehorende banden en de andere neus beïnvloeden het verbruik wel enigszins negatief.

Ook Frank reageerde via de socials van e-drivers.com; hij zit nog te wachten op zijn iX3, maar zegt dat hij vooral is gevallen voor de vier jaar gratis onderhoud en de acht jaar garantie op de accu. Prettige voorwaarden inderdaad, zeker als je de auto privé rijdt. Otto reageerde via de mail, hij zou wel eens willen weten het verschil is in gebruik van de batterij (dus bereik in km) wanneer je ook alle specs van de auto aan heb staan. En Alexander Helleboogh vraagt zich af of het navigatiesysteem slimme laadstops inplant op basis van het rijbereik en de ingestelde route. Dat gaan we uitzoeken, Alexander.

BMW iX3

BMW iX3 opladen laadpoort

Vorig artikelFisker gaat met Foxconn een “elektrische auto voor de massa” bouwen
Volgend artikelOpel Vivaro-e Hydrogen met brandstofcel is al in september leverbaar

1 REACTIE

  1. Hi Werner,
    Begin juni is de aflevering van mijn nieuwe iX3. Ik heb een rit naar Zweden gepland. Zo mogelijk eind juni en anders in september (Corona). Enkele reis is ongeveer 1.600 km. Ook ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met middels navigatie slim snelladen bij een dergelijk lange route. Kan ik nog ervaringen met je/jullie delen en wat kan ik dan delen? Wat is handig om ff vast te leggen tijdens de rit?
    Ik heb er nu al zin in. Voor de zekerheid, naast de pas van BMW Charging, aangevraagd en in huis Laadpas van ANWB en Shell Recharge. Ook in aanvraag is de laadpas van Vattenfall. Lijkt me wel zo van toepassing in Zweden:) Ik begrijp dat er aan de laadpaal ook middels QR code mogelijkheden tot betaling zijn maar hoop op deze wijze oplaadproblemen te voorkomen.
    Ik zie uit naar het volgende verslag. Wanneer verwacht je dit te doen? Hartelijke groet Taco

  2. Beste Werner,
    Er is er eentje voor me besteld. reeds in maart 2021. als alle meezit, geen schepen dwars in het Suez kanaal en voloende electro-chips voorhanden zijn, komt ie in September.

    Met smart wacht ik op deel 2 en volgende videos van je om in ieder geval af en toe iets nieuws te horen/zien.

    groet en veel rijplezier,

    Arjen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in