Onderzoek ADAC: positie van de laadpoort kan het opladen erg makkelijk, of erg moeilijk maken

De transitie naar elektrisch rijden brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals de optimale positionering van de laadpoort. Het recente onderzoek van de ADAC naar de ideale positie van de laadpoort bij elektrische voertuigen onthult niet alleen voorkeursposities, maar laat ook zien hoe deze het dagelijks gebruik van de auto beïnvloedt.

Honderden voertuigen geanalyseerd

Die positie van de laadpoort lijkt zo’n eenvoudig gegeven, maar kan in combinatie met de plaats van de laadzuil een grote invloed hebben op het gebruiksgemak van elektrische auto’s. De ADAC benadrukte het belang van de laadpoortpositie voor elektrische voertuigeigenaren, vooral diegenen die regelmatig gebruikmaken van openbare laadstations of die nog geen toegang hebben tot een thuislaadpunt. Een onhandige positie kan het laadproces bemoeilijken, vooral in krappe stadsomgevingen of bij beperkte ruimte bij laadstations.

Met een analyse van maar liefst 235 voertuigen biedt het onderzoek van de ADAC een waardevol inzicht in wat als ‘ideaal’ wordt beschouwd in de context van verschillende parkeer- en laadsituaties.

ADAC onderzocht posities laadpoorten

Posities laadpoorten

De studie identificeerde zes mogelijke posities voor de laadpoort op elektrische auto’s, waarbij drie posities significant vaker voorkwamen dan de andere. De meest voorkomende positie bleek de achterkant aan de passagierszijde te zijn, gevolgd door de achterkant aan de bestuurderszijde en de voorkant aan de bestuurderszijde. Deze verdeling benadrukt een duidelijke voorkeur onder de automobielfabrikanten, maar roept ook vragen op over het gebruiksgemak in verschillende laadsituaties.

Invloed van de positie op de laad- en parkeerervaringen

Er is eigenlijk geen ideale positie van de laadpoort te bedenken, die in alle mogelijke situaties de mogelijkheid biedt om de laadconnector aan te sluiten. Gebruikers zullen daar met de manier waarop ze parkeren dus altijd rekening mee moeten houden. Vooral bij snelladen kan dit heel nauw komen.

Langs parkeren

ADAC onderzocht handige posities laadpoorten bij langsparkerenBij langsparkeren aan de straat kan de positie van de laadpoort een belangrijke rol spelen in het gemak van aansluiten op een laadpaal. Voertuigen met een laadpoort aan de voorzijde bieden hier mogelijk een voordeel, aangezien de kabel direct van de laadpaal zonder obstakels naar de auto kan lopen. Zolang de voorzijde van het voertuig zich in de buurt van de laadpaal bevindt, gaat dit probleemloos. Bij auto’s waar de laadpoort zich aan een van de zijden bevindt, gaat het aansluiten of probleemloos, of is het juist een flinke uitdaging.

Dwars parkeren

ADAC onderzocht handige posities laadpoorten bij dwarsparkeren

Voor het dwars parkeren, in parkeervakken in parkeergarages of bij winkelcentra, kan een laadpoort aan de zijkant van het voertuig gunstiger zijn. Dit maakt het makkelijker om de auto dicht bij de laadpaal te parkeren en de kabel te verbinden, vooral in krappe ruimtes. Hier heeft de laadpoort aan de voorzijde alleen voordelen als er voor het voertuig genoeg ruimte is.

Parkeren in krappe garages

ADAC onderzocht handige posities laadpoorten bij parkeren in garage

Bij het opladen thuis, waar veel eigenaren een laadstation aan de wand laten installeren, kan de positie van de laadpoort heel bepalend zijn voor het gemak waarmee de auto wordt opgeladen. Een laadpoort aan de zijkant kan in smalle garages handiger zijn dan een poort aan de voor- of achterkant, afhankelijk van de oriëntatie van de parkeerplek ten opzichte van de lader.

Ook uitdagingen bij snelladen

ADAC onderzocht handige posities laadpoorten bij snelladen

Bij snellaadstations, waar de ruimte rondom de laadzuilen behoorlijk krap kan zijn en de stugge laadkabels slechts een beperkte lengte hebben, kan een onhandig gepositioneerde laadpoort het aansluiten behoorlijk bemoeilijken. Dit geldt vooral voor stations die ontworpen zijn voor voertuigen met laadpoorten aan specifieke zijden. Een universele benadering in de positionering van laadpoorten zou dit proces kunnen vergemakkelijken.

Langere laadkabel maakt het veel makkelijker

Een praktisch advies van de ADAC is om een langere laadkabel aan te schaffen, die idealiter een lengte tussen de zeven en acht meter heeft, om flexibiliteit bij het laden te vergroten en de mogelijke ongemakken door een minder ideale laadpoortpositie te compenseren.

Langere laadkabel maakt het veel makkelijker

Aandachtspunt bij aanschaf

Daarom benadrukt het onderzoek van de ADAC het belang van de positie van de laadpoort in het dagelijks gebruik van elektrische voertuigen. Terwijl fabrikanten verschillende benaderingen kiezen, is het duidelijk dat de keuze van de laadpoortpositie van grote invloed is op het gebruiksgemak bij het laden, ongeacht of dit thuis gebeurt, bij openbare oplaadpunten of bij snellaadstations.

Voor toekomstige kopers van elektrische auto’s is het dus essentieel om deze overwegingen mee te nemen in hun keuzeproces, aangezien het een aspect is dat direct invloed heeft op de dagelijkse bruikbaarheid van hun voertuig.

Ook bij het laten installeren moeten ze zich er sterk van bewust zijn dat de plek van de laadpaal of wandlader goed moet matchen met de positie van de laadpoort van de huidige auto én toekomstige auto’s.

Vorig artikelChinese EV-merken vallen Nepal binnen
Volgend artikelToekomst van Fisker Inc wordt nu toch een beetje onzeker

4 REACTIES

  1. Tesla snelladers zijn prima voor Tesla’s, maar de kabels zijn te kort voor rechtsachter laden. Dus gaat een niet Tesla met rechtsachter aansluiting in het verkeerde vak staan bij Tesla superchargers omdat de kabels extreem kort zijn.

  2. Een nadeel van de laadpoort aan de straatzijde is dat deze helaas ook nog wel eens beschadigd raakt door vandalen die in plaats van de spiegels eraf trappen, zich uitleven op de uitstekende stekker met alle schade van dien…

  3. Al langer wij ik meerdere dealers erop aan de ontwerpers van de auto’s door te geven auto’s te ontwerpen met 2 laadpunten. 1 voor en 1 achter. Dan het liefst nog op de neus en onder het achterspatbord. Vaak wordt mijn tip honend weggelachen. Jammer. Goed artikel dit, want de plaats van het laadpunt is naar mijn idee erg belangrijk. Jammer dat de optie van 2 laadpunten niet voorkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in