Chinese EV-merken vallen Nepal binnen

Nepal is een bergachtig land met 30 miljoen inwoners, ingeklemd tussen China en India. Het is vooral bekend door de Mount Everest en de beruchte Gurkhasoldaten. De automarkt is relatief klein, met 39.000 nieuwe auto’s in 2023. De meeste zijn stadmini’s, goedkope SUV’s en kleine busjes. De top 3 bestond uit de Hyundai Grand i10, de Hyundai Creta, en de Mahindra Scorpio op de eerste plaats. De meeste kleine auto’s rijden op benzine, en de rest op diesel. 

EV markt is nog klein

De EV markt is klein, met ongeveer 4.000 verkochte EV’s in 2023, maar daar wil Nepal wat aan doen. Het land besteedt veel geld aan import van grondstoffen en kampt met ernstige luchtvervuiling. Nepal heeft een groot potentieel voor waterkracht, waarmee het schone energie voor EV’s kan opwekken. Nepal heeft dan ook een ambitieus doel: per 2025 moet 25% van alle verkochte personenauto’s elektrisch zijn. Om dat te halen heeft de overheid een programma stimuleringsprogramma uitgerold, met een nieuw laadnetwerk, lage importtarieven en aantrekkelijke leningen.

De Chinezen komen

Dat hoef je de Chinezen geen twee keer te vertellen, en diverse EV-merken zijn de laatste jaren in Nepal begonnen. BYD kwam als eerste met de BYD e6, een elektrische MPV. Ondertussen verkoopt het de Dolphin, de Atto 3, en de Seal. Verder bouwt BYD zijn eigen laadnetwerk en het is sponsor van de voetbalclub Lalitpur City. Ook het nieuwe EV-merk Neta is aanwezig in Nepal, met de Neta V hatchback, en binnenkort ook met de X SUV en de S sedan. Het merk Wuling heeft de hippe Wuling Air op de markt gezet. GWM verkoopt al langer benzineauto’s in Nepal en heeft de elektrische ORA 03 gelanceerd. De Chinese merken proberen klanten over te halen met lage aanbetalingen, gratis thuisladers, en leuke cadeautjes zoals een set banden of een televisie.

Produceren?

Export vanuit China naar Nepal is niet gemakkelijk. De auto’s gaan per vrachtwagen door de bergen naar Zhangmu Port, een hooggelegen ‘landhaven’ op de grens. Daar worden ze overgeladen op Nepalese vrachtauto’s voor verdere distributie. Er zijn al lang plannen voor een spoorlijn maar of die echt komt is zeer onzeker. Lokale productie zou een oplossing kunnen zijn maar Nepal heeft geen grote lokale auto-industrie en dus ook geen toeleveranciers. Toch zijn er bedrijven die het proberen, het lokale merk Hulas Motors assembleert een aantal mini EV’s gebaseerd op Chinese modellen.

Geopolitiek tintje

Zoals wel vaker bij China speelt geopolitiek ook een rol. Nepal is traditioneel de achtertuin van India, maar de laatste 20 jaar is dat aan het veranderen. China probeert met handel, investeringen en infrastructuur de invloed van India in Nepal te verminderen, met wisselend succes. Maar met EV’s is China wel aan de winnende hand. De enige Indiase elektrische auto op de Nepalese markt is de Nexon EV, een cross-over gebaseerd op een benzine-model uit 2017. Daar win je de oorlog niet mee, en dus zullen de Chinese merken de komende tijd langzaam maar zeker blijven groeien in Nepal.

Tekst: Tycho de Feijter

 

 

Vorig artikelGetest: BMW iX2: iX1 verpakt als ‘Sports Activity Coupé’
Volgend artikelOnderzoek ADAC: positie van de laadpoort kan het opladen erg makkelijk, of erg moeilijk maken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in