Bi-directioneel laden met de Volkswagen ID-serie

Bi-directioneel laden met de Volkswagen ID-serie

Een van de meest interessante ontwikkelingen op het gebied van elektrisch rijden is ongetwijfeld bi-directioneel laden. Deze technologie transformeert elektrische voertuigen in mobiele energieopslagunits. Volkswagen heeft onlangs aangekondigd dat een groot deel van de ID-serie nu geschikt is voor deze vooruitstrevende techniek.

Wat betekent dit?

Maar wat betekent bi-directioneel laden precies? In essentie stelt het elektrische auto’s in staat om niet alleen energie van het net te halen, maar ook terug te leveren. Dit opent een wereld van mogelijkheden, waarbij auto’s bijdragen aan het energienet in plaats van enkel energie te consumeren. Verschillende modellen uit de ID-serie, zoals de populaire ID.3 en ID.4, zijn dankzij een recente 3.5 software-update nu voorzien van de nodige software om deze innovatieve technologie te ondersteunen.

Bi-directioneel laden met de Volkswagen ID-serie

Energie voor twee dagen

De Volkswagen ID.4 heeft een V2G-capaciteit van 10kW. Daarmee kan het voertuig ongeveer dezelfde hoeveelheid energie terugleveren aan het elektriciteitsnet als het gemiddelde huishouden in twee dagen verbruikt. Belangrijk hierbij is dat het accupakket niet verder ontlaadt dan 20 procent, zodat de auto ook altijd beschikbaar is voor gebruik.

Een inspirerend voorbeeld van deze technologie in actie is te vinden in de Zweedse gemeente Hudiksvall, met name in de wijk Stenberg. Hier heeft ondernemer Klas Boman een duurzaam bouwproject gestart, waarbij elektrische auto’s als energieopslag worden gebruikt. Dit project illustreert hoe bi-directioneel laden niet alleen individuele huishoudens, maar hele gemeenschappen kan transformeren.

Bi-directioneel laden met de Volkswagen ID-serie

Zonnepanelen

Een bijzonder interessant aspect is de interactie tussen bi-directioneel laden en zonne-energie. Huishoudens met zonnepanelen kunnen overdag de zonne-energie opslaan in hun auto en deze ‘s avonds terugleveren, wat bijdraagt aan een efficiënter energiegebruik en lagere energiekosten. Dit kan eventueel ook gecombineerd worden met een thuisaccu, wat nog meer flexibiliteit biedt.

Alleen compatibel met HagerEnergy laadstations

In de beginfase kunnen de bi-directionele functionaliteiten van ID-modellen alleen worden benut met het DC-thuisstation uit de S10 E COMPACT serie van HagerEnergy GmbH. Dit betekent dat de compatibiliteit van de bi-directionele laadstation (wallbox) in eerste instantie beperkt is. Volkswagen zegt dat de technologie in de toekomst ook compatible is met andere laadstations. Verder zijn op dit moment alleen de ID-modellen met een 77 kWh-accupakket (en de 3.5 software) geschikt voor deze technologie.

Bi-directioneel laden met de Volkswagen ID-serie

Vorig artikelJohn Coopers Works-trim geeft de Mini SE extra flair, maar geen extra power
Volgend artikelElektrische Porsche Macan zo goed als klaar voor marktintroductie

3 REACTIES

  1. V2D of V2H is leuk. V2G lijkt mij de komende 10 jaar nog een brug te ver. De technologie is er. Maar wie of wat neemt de garantie van het batterij pakket? Wat zegt de belastingdient ervan? Ben je ondernemer als je een V2G voertuig rijdt (je kunt immers energie leveren) Indien je ondernemer bent, val je dan onder de KOR? De energie gaat twee keer door de energie meter (moet het trouwens een MID gecertificeerde meter zijn?), het kan zijn dat je twee keer energie belastingen betaalt, hoe zit dat?

  2. Degradatie van de accu gaat niet zo snel. De laad- en ontlaadsnelheid is behoorlijk laag en zeker vergeleken met snelladers. Daarnaast moet je de accu in een gebied van 20-90% benutten en dit accu bereik in combinatie met langzaam laden en ontladen zal de accu weinig levensduur kosten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in