h2x waterstofauto's brandstofcel australië

Nieuwe Australische start-up H2X gaat zich puur op waterstofauto’s richten

Brendan Norman en Chris Reitz, twee oudgedienden in de automobielindustrie, hebben het bedrijf H2X opgericht. Zij willen zich met hun nieuwe bedrijf richten op auto’s met een brandstofcel. Norman en Reitz hebben al eerder samengewerkt op dit gebied en ook Grove Hydrogen Automotive opgericht.

Die laatste onderneming is in China gevestigd en zal binnenkort de eerste voertuigen afleveren. Maar het nieuwste bedrijf van Norman en Reitz is gevestigd in Australië en zal voorlopig alleen de Australische markt beleveren. Daarmee is het een van de weinige Australische autofabrikanten. De meesten konden niet op tegen de buitenlandse concurrentie. H2X zegt het van plan is om eerst bedrijfswagens op waterstof te bouwen, waaronder een pick-up en een tractor.

Nog amper waterstoftankstations in Australië

Er is in Australië nog nauwelijks sprake van een tankinfrastructuur voor waterstofauto’s. De eerste waterstofpomp werd vorig jaar aangekondigd, in de Australische hoofdstad Canberra. Er volgen ook nog stations in Melbourne en Sydney. Australië is overigens van plan om een grote exporteur van waterstof te worden. Daardoor zal waterstof in de toekomst waarschijnlijk ook in eigen land beter verkrijgbaar zijn. Anders zijn op de Australische markt de toekomstkansen voor personenauto’s op waterstof naar onze mening minimaal. Voor bedrijfsvoertuigen, die vaak vaste trajecten of vanuit een vaste basis rijden, kan het anders zijn. Het is in ieder geval duidelijk dat er nog veel moet gebeuren voordat de mensen op de Australische wegen echt intensief gebruik kunnen maken van een brandstofcelauto.

Snowy E-SUV

Na de bedrijfswagens, in 2022, wil H2X een bestelbus en de Snowy SUV lanceren. De Snowy wordt een voorwiel aangedreven gezinsauto met een piekvermogen van 255 pk en een bereik van ongeveer 650 km (NEDC). Voor die afstand heeft de auto 5 kg waterstof nodig, die bij een druk van 700 bar is opgeslagen. H2X maakt voor de Snowy gebruik van een brandstofcel van PEM. Deze kan continu 60 kW elektrisch vermogen produceren. Er is als buffer ook een li-ionaccu aan boord. Aangezien de auto ook als plug-in kan worden opgeladen, kun je in noodgevallen ook zonder waterstof van laadpaal naar laadpaal rijden. Verder schijnt het regeneratieve remmen met de Snowy een hoog rendement te hebben dankzij de ‘Skeleton Tech Graphene ultracondensator’.

Uiteraard krijgt de elektrische Snowy SUV de gebruikelijke zaken als Adaptieve Cruise Control, automatische noodstop, Lane Assist, elektrische stoelen, een groot 13-inch infotainmentscherm met Android Auto en Apple CarPlay. Het interieur dat in de renders wordt getoond ziet er keurig maar niet opzienbarend uit. H2X zegt dat het een anti-microbiële coating krijgt, om de verspreiding van bacterieën, ziektekiemen en virussen tegen te gaan.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven