NewMotion onderzoek EV-rijders laden laadpunten

NewMotion EV Drivers Survey 2020 laat ongerustheid over tekort aan laadpunten zien

De NewMotion EV Drivers Survey is het grootste jaarlijkse onderzoek onder EV-bestuurders in Europa. De resultaten van het meest recente onderzoek werden gisteren gepresenteerd. Uit dit onderzoek blijkt dat 45 procent van de EV-rijders zich zorgen maakt over een toekomstig gebrek aan beschikbare laadpunten.

EV-rijders overwegend enthousiast

Er namen dit keer 4.492 EV-rijders namen deel aan het onderzoek, dat in december 2019 werd gehouden. Uit het onderzoek van NewMotion blijkt dat de huidige EV-rijders erg enthousiast zijn over de overstap naar elektrisch rijden. De meeste bestuurders (86 procent) denken dat hun volgende auto weer een elektrisch voertuig wordt. Slechts 2 procent zou teruggaan naar een auto met verbrandingsmotor. Bovendien zou 9 van de 10 mensen een elektrisch voertuig aanbevelen aan anderen. Slechts 3 procent geeft aan dat zij een elektrische auto niet aan anderen zouden aanbevelen.

Bijdrage aan milieu niet vaak de belangrijke drijfveer

Geld besparen is de meest genoemde reden om over te stappen op een elektrisch voertuig. 61 procent van de EV-bestuurders zegt dat ze elektrisch rijden om geld te besparen, op de voet gevolgd door de rijervaring (58 procent). Een kwart van de EV-bestuurders noemt secundaire voordelen als een belangrijke reden om over te stappen op een elektrisch voertuig. De EV-bestuurders bestempelen zichzelf over het algemeen als ‘milieubewust’ (81 procent). Maar slechts 10 procent van de gebruikers ziet het leveren van een bijdrage aan een beter milieu als een belangrijke reden om over te stappen op een EV.

‘Volledig elektrisch rijden is de norm in 2030’

De ondervraagde EV-bestuurders geloven dat elektrisch rijden snel de norm wordt. Uit de EV Drivers Survey 2020 blijkt dat zelfs 60 procent van de ondervraagden verwacht dat ‘volledig elektrisch’ in 2030 het meest dominante brandstoftype voor auto’s is. Maar ook waterstof staat in de belangstelling, want 14 procent verwacht dat ‘waterstof’ in de toekomst het meest dominante brandstoftype wordt. Ook heeft 13 procent hoge verwachtingen van hybride oplossingen. Slechts 12 procent van de respondenten verwacht dat fossiele brandstof het meest dominante brandstoftype blijft.

Laadpunten zijn hot item

De NewMotion EV Drivers Survey 2020 werd gisteren tijdens het 10-jarige jubileumevenement gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt de beschikbaarheid van laadpunten een hot item te zijn. Bijna de helft (46 procent) van de ondervraagde bestuurders ziet een toename van beschikbare laadpunten als een van de belangrijkste verbeterpunten in hun laadervaring.

Laadpas mag ook beter

Het aantal laadpassen dat een EV-bestuurder nodig heeft, is van groot belang voor de rijders. Gemiddeld gebruikt een EV-bestuurder 2,5 laadpassen en 15 procent heeft zelfs 5 of meer passen. In Nederland ligt dit aantal lager (1,82). Waarschijnlijk komt dit doordat je hier vaak met verschillende laadpassen op één laadpunt kunt laden. Ook heeft Nederland een hoge netwerkdichtheid van laadpunten in Nederland – de hoogste in Europa. Maar het moet een stuk eenvoudiger kunnen, volgens de respondenten. Want 41 procent van de respondenten vindt dat het mogelijk moet zijn om genoeg te hebben aan een enkele laadpas.

Veel mensen laden thuis of op het werk

Meer dan driekwart van de ondervraagden (77 procent) heeft thuis een laadpunt. Meer dan de helft (55 procent) van de respondenten kan de elektrische auto op het werk opladen.

Lang niet iedereen kan op het werk laden

In Nederland is het vrij gebruikelijk dat er op het werk een laadpunt beschikbaar is. Dat is bij 72 procent van de Nederlandse respondenten het geval. Dat percentage is in het Verenigd Koninkrijk of Duitsland een stuk lager. Slechts 29 procent van de Britse respondenten en 41 procent van de Duitse respondenten kunnen op het werk gebruikmaken van een laadpunt.

Laadgemak hoge prioriteit bij keuze laadpunt thuis

Voor de EV-rijders die over een eigen laadpunt beschikken, is gebruiksgemak de meest belangrijke factor bij het kiezen van hun laadoplossing. Meer dan de helft (52 procent) noemt dit zelfs dé belangrijkste aankoopfactor. Een derde (33 procent) vindt de prijs van het laadpunt belangrijk, terwijl een kwart (26 procent) zegt dat een aanbeveling van een derde partij, zoals een leasemaatschappij, een autodealer of werkgever, de meeste invloed heeft op hun beslissing.

Thuis nog vaak aan het stopcontact

Zorgwekkend is wel dat 61 procent van de mensen die thuis geen laadpunt hebben, in plaats daarvan een standaard stopcontact gebruikt om hun EV op te laden. Dat kan leiden tot veiligheidsproblemen zoals overbelasting van stopcontacten en kabels.

Roep om prijstransparantie

Het was – mede door de recente prijscorrectie bij Ionity – de laatste tijd al volop in het nieuws. EV-rijders willen meer duidelijkheid over de prijzen voor het laden. Slechts 43 procent zegt te weten wat ze moeten betalen voor een laadsessie voordat ze aan de sessie beginnen. Zo’n 37 procent geeft specifiek aan dat zij de prijs van een sessie opzoeken voordat ze beginnen met laden. Twee op de vijf respondenten zeggen tenminste één situatie te hebben meegemaakt waarbij de uiteindelijke prijs van een laadsessie anders bleek te zijn dan de prijs die vooraf werd aangegeven door het laadpunt.

‘Laden naar een volgend niveau tillen’

“Elektrisch rijden is de toekomst van mobiliteit. De industrie bevindt zich momenteel op het kruispunt van een mobiliteits- en energietransitie. Dit komt mede dankzij de populariteit van elektrisch rijden. De volgende fase gaat vooral over opschaling. Wij zijn klaar om EV-laden met slimme oplossingen naar een volgend niveau te tillen en zo een groter publiek te bedienen”, zegt Sytse Zuidema, CEO bij NewMotion tijdens het jubileumevenement van het bedrijf. “Bij NewMotion willen we de drempels voor elektrisch rijden verlagen. Om e-mobiliteit toegankelijker te maken moet de gehele industrie zich ontwikkelen naar een hoger niveau. Samenwerkingen tussen alle partijen in de energietransitie moeten verbeteren, specifiek die tussen autofabrikant en bedrijven die laadoplossingen voor EV’s maken. Dit is de enige manier waarop de veelbelovende toekomst van elektrisch rijden kan worden waargemaakt.”

Verbeteringen helpen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken

“Dit onderzoek toont aan dat een enkele laadpas, evenals prijstransparantie, belangrijke onderwerpen zijn voor bestuurders. Verbeteringen op deze vlakken helpen om elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor een breder publiek”, zegt Sytse Zuidema. “Wij geloven in het creëren van een open en toegankelijk publiekelijk laadnetwerk om EV-bestuurders het gemak te bieden om hun voertuig overal op te laden. Eén roamingnetwerk, slim laden en full-serviceoplossingen verbeteren het gebruiksgemak voor EV-bestuurders.”

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven