Daimlers ‘eTruck Charging Initiative’ moet wereldwijde laadinfrastructuur stimuleren

Daimler eTruck Charging Initiative wereldwijde laadinfrastructuur

Er zijn al diverse elektrische trucks op de weg maar van een openbaar, gestandaardiseerd laadnetwerk is nog geen sprake. Daarom blijft elektrisch vrachtvervoer nu nog beperkt tot lokale distributie, waarbij de trucks ’s nachts in het depot worden opgeladen. Daimler Trucks & Buses wil daar verandering in brengen.

De E-Mobility Group van Daimler Trucks & Buses wil een wereldwijd initiatief voor een laadinfrastructuur voor elektrische vrachtwagens opzetten. De focus van het vorig jaar gestarte “eTruck Charging Initiative” ligt in eerste instantie op laadstations die bij de depots van vrachtwagenklanten zijn geïnstalleerd. Men wil de belangrijkste spelers in het initiatief bij elkaar brengen. Dat zijn de kopers van elektrische trucks, netbeheerders, energieleveranciers en ook fabrikanten van laadapparatuur en aanbieders van laadsoftware. Het is de bedoeling dat die samenwerking gezamenlijke infrastructuuroplossingen voor elektrische vrachtwagens zal stimuleren.

Eerst de VS en Europa, later ook Japan

Het eTruck Charging Initiative is vorig jaar al begonnen. De focus van de samenwerking ligt nu op de VS en Europa. Daarna zal men zich ook op Japan richten. De eerste workshops zijn al achter de rug. Ook zijn er al wat gezamenlijke proefprojecten voor het opzetten van een laadinfrastructuur in vrachtwagendepots in voorbereiding en zelfs uitgevoerd.

Infrastructuur moet goed gestandaardiseerd worden

Hoe eerder en concreter de energieleveranciers en de netbeheerders weten welke eisen de klanten aan de infrastructuur stellen, hoe sneller en efficiënter ze die kunnen opzetten. De inspanningen van het initiatief omvatten dan ook de ontwikkeling van standaardconcepten voor gemeenschappelijke laadprofielen. Verschillende energieleveranciers kunnen gebruik maken van deze concepten, wat hun planningstijd aanzienlijk zou moeten verkorten. Bovendien zouden gestandaardiseerde en geoptimaliseerde formulieren van de netwerkexploitanten de goedkeuringsprocedures versnellen.

Best mogelijke ontwerp

Bovendien zou het initiatief onder meer betrekking hebben op het best mogelijke ontwerp van de interfaces tussen laadinfrastructuur, voertuig en netwerk, alsmede op de controlemogelijkheden voor de netwerkbelasting en dus de beveiliging van de stroomvoorziening. In plattelandsregio’s en waar een grote vraag naar elektriciteit is, is het ook belangrijk om de betrouwbaarheid van de tarieven te garanderen, wat een ander onderwerp is dat in het initiatief aan de orde komt.

Laden op depots eerste en belangrijkste stap

“In onze ogen is het laden op de depots de eerste en belangrijkste stap om e-mobiliteit in de transportwereld te implementeren. Het dekt nu al de huidige toepassingsgebieden voor elektrische vrachtwagens rond het stedelijke distributieverkeer. De infrastructuur dient men optimaal aan te passen aan de processen van de logistieke dienstverlener. Daardoor kunnen de laadkosten zo laag mogelijk worden gehouden”, zegt Gesa Reimelt, hoofd van de E-Mobility Group Daimler Trucks & Buses.

Ook tussendoor opladen

Hij vervolgt: “Afhankelijk van het gebruik van de trucks kan men ook tussendoor opladen om de actieradius te vergroten, bijvoorbeeld bij het los- of laadpunt waar de elektrische vrachtwagen sowieso stopt. In de toekomst zal het opladen bij openbaar toegankelijke stations langs de voornaamste routes ook een belangrijke pijler zijn. Een uitgebreide oplaadinfrastructuur maximaliseert de actieradius van elektrische trucks”.

Ecosysteem

De E-Mobility Group lanceerde vorig jaar een ecosysteem om de implementatie van e-mobiliteit makkelijker te maken, dat bestaat uit drie aandachtsgebieden.

1) eTruck Ready-app

Eerst brengt men samen met de klant duidelijk in kaart welke toepassingsprofielen en routes vandaag de dag al geschikt zijn voor elektrische trucks. In dat kader heeft de E-Mobility Group de gratis “eTruck Ready” app uitgerold. Deze toepassing maakt gebruik van bestaande routes om een “realistisch en zinvol gebruiksprofiel” van elektrische trucks voor klanten te bepalen. Fleetmanagers kunnen belangrijke parameters zoals de laadstatus en de buitentemperatuur toevoegen. Op basis van deze gegevens bepaalt het programma het respectievelijke bereik en verwachte stroomverbruik van een elektrische truck die voor deze toepassing geschikt is.

2) Laadprocessen

De laadprocessen van elektrische voertuigen zijn een andere belangrijke factor. Deze moet men in het proces integreren. Daarom analyseert men ook de depots geanalyseerd voordat men start met een ontwerp voor een infrastructuur met intelligente laadoplossingen.

3) Total cost of ownership

Het derde aandachtspunt betreft de optimalisatie van de total cost of ownership (TCO). De deskundigen van de E-Mobility Group bespreken hier onder andere de mogelijkheden van publieke financiering van de infrastructuur.

Vorig artikelStaatssecretaris geeft inzicht in budgettaire effecten fiscale stimulering van elektrische auto’s
Volgend artikelNewMotion EV Drivers Survey 2020 laat ongerustheid over tekort aan laadpunten zien

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in