Hoe komen we van tanken af? Column Maarten Hachmang

“Elektrisch rijden is niet moeilijk, maar wél anders”. Dat is de slogan van een training waar ik aan meewerk en wat zaken mag uitleggen over opladen en laadpassen. De training is onderdeel van het programma “Elektrisch rijden voor groentjes”. Tijdens het voorbereiden van m’n presentatie kwam ik erachter dat er voor een beginner nog best veel te leren is. Dingen die voor de meeste EV-pioniers inmiddels vanzelfsprekend zijn geworden, kunnen voor mensen die nu nog een brandstof auto rijden nog best wel wennen zijn.

De eerste keer

Éen van de slides heet ‘De eerste keer’. Dat gaat dan over het feit dat publiek laden best wel spannend kan zijn en dat je dat prima een keertje kan oefenen. De meeste mensen hebben wel eens een laadpaal gezien, maar hoe gaat dat nou eigenlijk, als je in een vreemde stad bent? Hoe vind je die dingen, hoe kan ik ze bedienen en hoe lang duurt het laden allemaal? Kan iemand mijn kabel stelen, moet ik de handelingen in een bepaalde volgorde doen, wat is een laadpas en hoe werkt dat? Het verbaasde me dat ik zoveel slides met uitleg over deze onderwerpen kon vullen. Het viel me op dat alle antwoorden en oplossingen steeds weer waren terug te brengen op deze twee statements:

  • Vergeet “Tanken”
  • ABC (Always Be Charging) oftewel parkeren = laden.

Vastgeroest

Het is dus níet de techniek die het moeilijk maakt; welnee. Je bestelt een pasje en dat kan je overal gebruiken. En pasjes gebruiken doen we de hele dag. Het is meer een psychologisch concept. Een kwestie van je openstellen voor een andere manier. Het afscheid nemen van de gewoonte, genaamd tanken, is misschien wel het lastigst. Het hele concept van tanken zit in onze hersenpan vastgeroest, maar eigenlijk is tanken een hopeloos ouderwets concept. Elektriciteit wordt al decennia lang naar zo’n beetje elk gebouw in Europa getransporteerd.  Elke huis, kantoor, restaurant, hotel en camping is een potentiele plek om je voertuig op te laden. Maar voor het goedje ‘benzine’ gaan we in massaal de deur uit om onze voertuigen te vullen.

Generatie E

Van de week zag ik een tweet van een jongen genaamd Tim Haarlem. Tim was met zijn auto voor de eerste keer bij Fastned aan het laden en tweette daar trots over. Hij bedankte ook nog even het OV voor de mooie jaren. Dat zette me aan het denken. Een jonge gozer die wellicht elektrisch rijles heeft gehad, van het werk een mooie EV mag leasen en nu voor het eerst zelf ergens gaat laden. Hij heeft nog nooit een benzine voertuig gehad of gereden en zal dit ook nooit gaan doen. Welkom in de EV-wereld. Maar hier gaan we dus naartoe mensen. Een complete generatie die nog nooit benzine heeft gezien. ‘Tanken’ wordt een iets waar we zo snél mogelijk vanaf moeten.

Maarten Hachmang

Heb je een vraag aan Maarten Hachmang? Stel ‘m HIER.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Terug naar boven