Fiat Chrysler koopt voor miljoenen euro’s aan emissiecredits van Tesla

Tesla harkt honderden miljoenen euro’s binnen zonder daar ook maar iets voor te hoeven doen. Het geld komt van Fiat Chrysler Automobiles (FCA), dat zijn CO2-doelen niet gaat halen. Dus koopt het concern ’emissiecredits’ van Tesla.

FCA hangt een boete van de Europese Commissie boven het hoofd omdat zijn auto’s gemiddeld te veel CO2 uitstoten. In 2021 moet die uitstoot zijn teruggebracht tot 95 gram per kilometer en dat gaat FCA niet halen. Dus heeft de fabrikant een deal gesloten met Tesla. In ruil voor honderden miljoenen euro’s (het precieze bedrag is niet bekend) mag FCA de uitstootloze EV’s van Tesla bij zijn vloot optellen en zo gaat de gemiddelde uitstoot omlaag.

Prima inkomstenbron

Mag dat zomaar? Jazeker! Binnen de Volkswagen Group compenseren Seat, Skoda en Volkswagen bijvoorbeeld de hogere uitstoot van Audi en Porsche. Dit is wel de eerste keer dat twee fabrikanten die niets met elkaar te maken hebben een overeenkomst hebben gesloten. In de Verenigde Staten heeft FCA al eerder zogenoemde ‘emissiecredits’ van Tesla, Honda en Toyota gekocht. Voor Tesla is dat een prima inkomstenbron. Het merk verdiende er zo’n 300 miljoen dollar mee.

1 Commentaar

 • Bosnerd| 09/04/2019 bij 19:55

  Schandalig dit!

  Laat een reactie achter

  Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.*  U kunt deze HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  Terug naar boven